Plaats reactie
Sissy
Geregistreerde gebruiker
Corona en cpap

Bericht door Sissy »

Hallo allemaal,

Nu we allemaal met het vreselijke coronavirus bezig zijn vraag ik me al dagenlang af, stel je krijgt het wat te doen met CPAP?
Ik heb gelezen dat je CPAP mag gebruiken bij griep en verkoudheid maar Covid-19 heeft t op de luchtwegen en longen voorzien. Iemand enig idee???

RuudJ
Moderator
Re: Corona en cpap

Bericht door RuudJ »

We hebben nog geen ervaringen opgedaan. In de krant las ik het verslag van een 47 jarige vrouw uit Wijk aan Zee die nog steeds last heeft van het coronavirus nu zij al sinds 5 maart dit heeft. Pas als zij 24 uur klachtenvrij is mag zij uit haar quarantaine.

Haar beschrijving: het is geen normaal griepje, ik dacht aan een longontsteking. Ik had hoge koorts. Het leek wel of mijn longen in de fik stonden en ik moest enorm hoesten. Door al dat hoesten kreeg ik pijn tussen mijn schouderbladen en ik had overal spierpijn.

Dit laatste komt bekend voor bij apneupatiënten. Als de druk van een cpap hoog staat ingesteld, worden de Hulpademhalingsspieren in werking gezet en dit veroorzaakt meestal pijn tussen de schouderbladen en in de nekstreek (aanhechtingspunt) en zuurstof tekort veroorzaakt overal spierpijnen.

Door het hoesten zou het moeilijk kunnen zijn om nog gebruik te kunnen maken van de cpap therapie of MRA therapie. Het gebruik van een full face masker zou hiermee problemen kunnen geven. Het gebruik van een neus masker of een neusdoppen masker zou nog kunnen, maar als je ook nog snot verkouden bent en dus een verstopte of loopneus erbij hebt, dan houd het gewoon op. Spoelen met zoutwater zou nog kunnen helpen, maar het is voorlopig een zaak van uitzieken.

Risico loopt iedereen, echter als je naast Apneu ook nog last van astma en/of COPD hebt, dan is het goed uitkijken geblazen.

Sterkte voor ons allen.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.

persluchtpiraat
Geregistreerde gebruiker
Re: Corona en cpap

Bericht door persluchtpiraat »

Als je het punt bereikt dat je ademhalingsmoeilijkheden hebt moet je sowieso medische zorg inschakelen. Dan is het dus de bedoeling dat ze gespecialiseerde apparatuur inzetten om de ademhaling te ondersteunen (zolang voorraad strekt :cry: )
Ik behandel mijn UARS. Diagnose SEIN: "insomnie". Echter geen insomnie met CPAP, ra ra.
Op wachtlijst Kempenhaeghe. In overleg met SomnoClinic.
Philips Respironics BiPAP Auto 761P, 14 over 9 cmH2O, Dreamwear Full Face

Sissy
Geregistreerde gebruiker
Re: Corona en cpap

Bericht door Sissy »

Ja dat is waar vreselijke tijden.

Sissy
Geregistreerde gebruiker
Re: Corona en cpap

Bericht door Sissy »

Dank Ruud en ja heb naast CPAP astma


Plaats reactie