Zachte halskragen en apneu

1
Bron: www.apneaboard.com, vertaald met DeepL Translate.

Inleiding

Dit artikel geeft richtlijnen voor de keuze en het gebruik van een zachte cervicale kraag (SCC) om een veel voorkomende oorzaak van positieafhankelijk apneu te voorkomen. Veel CPAP-gebruikers (ten minste 1/3 van de forumleden, inclusief de schrijver) hebben last van aanzienlijke geclusterde stroombeperkingen, hypopneu en obstructieve apneu die niet reageren op druk als gevolg van een verkeerde uitlijning en beperking van de luchtweg veroorzaakt door het naar beneden plooien van de kin naar de borst toe (nekflexie). Bij kinflexie worden de zachte weefsels onder de kaak naar boven gedrukt, waardoor tijdens de inspiratie een beperking of inzakking ontstaat. Er is maar heel weinig druk nodig om dit te laten gebeuren en de negatieve druk van de luchtweg tijdens de inspiratie vergroot de beperking. Dit is bevestigd in ten minste één medisch onderzoek [1]. Om dit te demonstreren gaat u ontspannen in een stoel zitten en ademt u een paar keer diep in. Laat vervolgens uw kin naar uw borst zakken, adem nog eens diep in, en let op de toegenomen weerstand. Dit is een veel voorkomende, misschien wel de meest voorkomende vorm van wat we positieafhankelijk apneu noemen en kan, zoals eerder gezegd, meestal niet worden opgelost door de druk te verhogen.
Stromingsbeperkingen als gevolg van het naar binnen trekken van de kin kunnen worden opgeheven door het dragen van een loszittende zachte cervicale kraag (SCC), of een alternatief dat hieronder wordt besproken, om de flexie van de nek te beperken. Hier zijn afbeeldingen van een typische SCC. (Zie hiervoor het originele document in de kop van dit artikel.)

Zachte halskraag

Deze bestaat uit schuimrubber met een stoffen hoes en een klittenbandsluiting aan de achterkant. Door de klittenbandsluiting kan de kraag enkele centimeters worden aangepast om de juiste pasvorm te verkrijgen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en hoogtes om aan individuele behoeften te voldoen. (De lengte en hoogte in het voorbeeld hierboven zijn niet voor iedereen geschikt).
Anti-snurk kussens (kragen) die aan de voorkant op een SCC lijken, maar alleen een bandje om de achterkant hebben, zijn een effectief alternatief voor degenen die een schuimkraag die de hals volledig omsluit te warm of anderszins oncomfortabel vinden. Zij zijn plaatselijk echter veel minder verkrijgbaar en zijn gewoonlijk duurder.

Een klein kussentje onder de kin voorkomt ook plooien, maar is minder effectief dan een kraag en zal waarschijnlijk niet op zijn plaats blijven.

Zie de Optimizing_therapy Wiki voor meer informatie over wat vaak wordt aangeduid als "positieapneu".

Sommige gebruikers zijn in staat geweest het gebruik te staken na een 'trainingsperiode' waarin het lichaam de juiste houding heeft aangeleerd, hoewel dit veel tijd in beslag kan nemen, maanden/jaren.

Opmerking: Er is een formele studie aan de gang over "cervicale uitlijning", maar zeer weinig artsen of klinieken, met inbegrip van slaapcentra en slaapartsen zullen hiermee vertrouwd zijn.

Waar en hoe vindt u ze?

In de Verenigde Staten kan een SCC worden gekocht bij de meeste apotheken en grote winkelketens voor ongeveer $20, maar de selectie van maten zal beperkt zijn. De beste selectie van maten en prijzen (zo laag als $10) vindt u bij internetverkopers zoals Amazon en eBay.

Een groot aantal keuzes van SCC kan worden gevonden door het invoeren van "zachte cervicale kraag" of "zachte schuimkraag" in een zoekmachine. Een soortgelijke zoekactie op de site van een verkoper zoals Amazon of eBay zal ook veel keuzemogelijkheden opleveren met minder vreemde treffers.

Anti-snurk kragen kunnen beschikbaar zijn op sommige grote winkelketens, maar de beste bron is internet verkopers Het is moeilijk te vinden van een goede selectie door het invoeren van "anti snurk kraag" in een zoekmachine of zelfs op de site van een internet-verkoper. Het is succesvoller om te zoeken naar specifieke merken/modellen zoals Dr. Dakota Anti Snurk Kussen, of Eliminator Serie Slaaphulp Kussen. De Caldera Releaf Neck Rest, die meer lijkt op een SCC is ook aanbevolen door sommige forumleden.

Pasvorm en gebruik

De juiste pasvorm is zeer belangrijk. De SCC moet de kaak en de kin ondersteunen, zonder de keel of het zachte weefsel tussen de kin en de keel te belasten of de beweging van de nek meer te belemmeren dan nodig is om te voorkomen dat de kin naar de borst toe trekt. Zowel de hoogte als de omtrek (lengte) zijn belangrijk. Wat de omtrek betreft, zal een te strakke pasvorm oncomfortabel zijn en nadelige gevolgen kunnen hebben, terwijl een te losse pasvorm het naar de borst trekken van de kin niet zal voorkomen.

De lengte van de kraag moet een paar centimeter meer zijn dan uw nekomvang zoals bepaald met een stoffen meetlint. De verpakking van de SCC zou de lengte of het bereik in halsmaten moeten vermelden waarvoor de kraag is ontworpen. Hou in gedachten dat de vermelde maat voor het beoogde gebruik van de kraag is, namelijk een strakke pasvorm om de nek van iemand die een verwonding heeft gehad, te immobiliseren. Voor ons doel moet de kraag losser zitten. Daarom moet een kraag worden gekozen die langer is dan de gemeten halsomvang. Veel kragen die door internetverkopers zoals Amazon worden verkocht, worden slechts beschreven als small, medium en large. Vaak zal er een matentabel zijn die het bereik van de halsmaten voor elke categorie vermeldt. Kies de maat waarbij uw halsomvang in het midden van het bereik valt. Precisie is niet belangrijk omdat de meeste een klittenbandje aan de achterkant hebben en een centimeter of twee buiten het aangegeven bereik kunnen worden aangepast.

Wat de hoogte betreft, kan een te korte kraag de kin voldoende naar binnen drukken om de luchtwegen te belemmeren, terwijl een te lange kraag de hals naar boven en naar achteren zal rekken, wat oncomfortabel zal zijn. Halsbanden zijn verkrijgbaar in hoogten van 50 tot 75 mm (2" tot 5"). Kies een kraag waarvan de hoogte in de buurt ligt van de afstand tussen de onderkant van de kin en het punt waar de hals de borst raakt.

Internetverkopers bieden de beste selectie van hoogten aan. 3M brengt een SCC, de Futuro, op de markt met een lipje om de hoogte aan te passen. We hebben geen rapporten over hoe goed het werkt, maar 3M-producten zijn gewoonlijk van goede kwaliteit. Het is verkrijgbaar bij de meeste apotheekketens, zoals CVS en Walgreens.

Stel de kraag zo in dat hij net strak genoeg zit om te voorkomen dat de kin er achter weg kan glijden, maar niet strakker, zodat hij los aanvoelt en gemakkelijk in de nek kan worden bewogen. Het moet mogelijk zijn gemakkelijk één of twee vingers tussen de hals en de kraag te steken. Het is belangrijk dat de pasvorm niet alleen los is, maar dat de kraag alleen tijdens de slaap wordt gedragen. Voortdurend langdurig gebruik van een halskraag, vooral als hij strak zit, kan leiden tot beschadiging van zenuwen en pezen en spieratrofie.

Wij voelen ons comfortabel bij het aanbevelen van het gebruik van de SCC zoals hierboven beschreven, omdat hij niet strak wordt gedragen, zoals het de bedoeling is, om de nek na letsel te stabiliseren, en alleen tijdens de slaap wordt gedragen en niet constant. Het bewijs dat er geen nadelige bijwerkingen zijn van langdurig gebruik van een loszittende SCC die alleen tijdens het slapen wordt gedragen, is echter anekdotisch uit de ervaring van forumleden. We hebben geen solide gegevens met betrekking tot de veiligheid.

De meeste gegevens die het succesvolle gebruik van SCC's voor de behandeling van "positieapneu" aantonen, zijn strikt anekdotisch. Hoewel de meeste artsen, slaapcentra en therapeuten niet op de hoogte zijn van deze toepassing, is het niet aan de aandacht van onderzoekers in de slaapgeneeskunde ontsnapt. Wij zijn op de hoogte van één lopend onderzoek [2] en drie afgeronde onderzoeken. In één voltooide studie werd bij vijf proefpersonen met ernstige obstructieve slaapapneu (OSA), die niet met CPAP alleen konden worden behandeld (gemiddelde AHI 21,2 met CAP), de gemiddelde AHI tot 0,8 verminderd met een gecombineerde behandeling met CPAP en cervicale kraag [3] . In een andere studie werd een significante vermindering van de AHI gezien bij patiënten met ernstige OSA met gecombineerde cervicaalkraag- en MAD-therapie (MRA) in vergelijking met MAD-therapie (MRA) alleen. [4] In een derde studie ondervond slechts één van de 20 proefpersonen met ernstige OSA een significante (67%) afname in AHI geassocieerd met het gebruik van de kraag. De auteurs concludeerden "dat een zachte cervicale kraag geen effect had op de faryngeale doorgankelijkheid bij patiënten met OSA". [5]

OSCAR grafieken

De volgende grafieken zijn verstrekt door leden van de Apneu Board om hun persoonlijke succes bij het gebruik van een zachte cervicale halskraag te illustreren. Opgemerkt moet worden dat het gebruik van een zachte kraag voordelig kan zijn voor elk type machine, zoals CPAP, Bilevel of zelfs geavanceerde machines zoals de Adaptive Servo Ventilator (ASV). Hoe de druk ook wordt geleverd, de patiënt heeft er geen baat bij als de luchtweg wordt belemmerd door positieafhankelijk apneu. Deze grafieken zijn bedoeld om voor en na voorbeelden van de voordelen te laten zien.

http://www.apneaboard.com/wiki/index.php/Soft_Cervical_Collar


Een reactie van Doctor Steven Park:

Kan een halskraag slaapapneu genezen?
Iemand op SleepGuide vertelde over zijn ervaring met het gebruik van een zachte halskraag om zijn slaapapneu effectief te behandelen. Hier is een kopie van mijn antwoord aan hem:

Ik ben blij te horen dat de kraag voor u werkte. Ik heb een handvol patiënten gehad die soortgelijke resultaten hebben gemeld bij het gebruik van zachte en harde nek braces. Je hebt gelijk dat het je luchtwegen open houdt. Dit is ook het principe achter de werking van het contourkussen: door uw hoofd wat gestrekt te houden, is er minder kans op obstructie, vooral als u in diepe slaap bent (wanneer uw spieren ontspannen). Helaas werkt deze optie maar voor een deel van de mensen, omdat er zoveel andere variabelen zijn, zoals hoe verstopt uw neus is, uw slaaphouding, weersveranderingen, wat u net gegeten hebt en hoe lang uw nek wordt als het apparaat op zijn plaats zit.

Verschillende mensen hebben verschillende reactie niveaus, zelfs bij dezelfde manoeuvres. Dit is de reden waarom sommige mensen baat kunnen hebben bij nekkragen, maar niet iedereen. Waar het op neerkomt is dat het geen kwaad kan om het te proberen. Ik hoop dat dit uw vraag beantwoordt.

https://doctorstevenpark.com/can-a-neck-collar-cure-sleep-apnea
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar