Gevoel te stikken soms opeens

1
Na jarenlang geen problemen heb ik sinds vorig jaar een niet zo fijn probleem. Ik had het eerst een paar dagen na een operatie waarbij ik onder de pijnstillers en opiaten zat, dus dat leek me verklaarbaar. Sindsdien heb ik het nog een paar keer gehad, zonder medicatie. Wat er gebeurt is dat ik wakker word en het gevoel heb acuut te stikken. Alsof je al een minuut onder water gehouden wordt. Ik ben nog een minuut bezig om met heel snel ademen weer genoeg lucht binnen te krijgen. Je zou zeggen dat de CPAP dat zou moeten herkennen en reageren, maar kennelijk niet. Die zegt 's-ochtends doodleuk "AHI: 2,5" (ligt bij mij altijd tussen de 2,5 en 3,5).

Herkent iemand dit? Oplossingen misschien? Tips?

Re: Gevoel te stikken soms opeens

3
Je verteld er niet bij wat voor masker dat je hebt.
Ik heb dat gevoel ook wel eens, maar dat komt doordat de uitstroomopeningen van het masker dicht zitten.
Ik heb airfit p10 masker.
Dat dicht zitten is bij mij meestal condens op het uitstroom filter.
Die heeft kleine uitstroomopeningen zodat je je partner niet uit bed blaast, maar het dichtzitten is dan wel een nadeel.
Meestal is aan de binnenkant met een niet pluizend doekje, zakdoek of zo, het condens weg deppen.
Resmed Airsense 10 Elite, staat op druk van 6
Resmed Verwarmde slang
Airfit P10 masker
Eerste AHI 18, nu 1.1

Re: Gevoel te stikken soms opeens

4
RuudJ schreef: 29 sep 2021, 00:05 Lees je ook uit met Oscar?
Dat is de opvolger van SleepyHead neem ik aan? Nee nog niet gedaan. Probleem is dat ik op dat moment aan andere dingen denk dan aan precies het tijdstip te onthouden en eigenlijk meteen de ochtend erna aan de slag te gaan. Ik wil dit zéker nog eens doen, inderdaad.

Re: Gevoel te stikken soms opeens

5
JWBokx schreef: 29 sep 2021, 09:04 Je verteld er niet bij wat voor masker dat je hebt.
Dat is ook een interessante invalshoek. Ik heb een neusmasker van Mirage FX en die heb ik toevallig twee maanden geleden vervangen. En daarbij bleek toen ook dat de uitstroomopeningen niet heel goed meer werkten. Met het "nieuwe" masker voel ik veel meer lucht naar buiten stromen. Mijn ervaring is wel dat ze niet "zomaar" dicht raken, dit was puur omdat het masker aan z'n leeftijd was.

Re: Gevoel te stikken soms opeens

7
s nachts opeens wakker worden met het gevoel dat je geen adem meer kunt halen was voor mij een reden om naar de dokter te gaan. Zo werd bij mij apneu gediagnosticeerd (75 ademstops per uur) en kwam ik onder behandeling. Sinds de cpap hier gelukkig geen last meer van gehad. Wel gemerkt dat het gebruiken van een goed passend masker essentieel is. Uiteindelijk een mond-neus masker toch maar omgeruild voor een "gewoon" neusmasker, minder zweterig en benauwend, en gemakkelijker om 's nachts even een slokje water te nemen. Wat voor mij ook echt heeft geholpen: niet plat in bed gaan liggen, maar een stuk of 3 stevige kussens achter mijn hoofd, zodat ik wat meer rechtop lig. Het uitstromen van de lucht via de zijkanten van het masker is daardoor een stuk minder en ik kan daardoor gemakkelijker doorslapen. Als ik 's ochtends opsta en mijn AHI en andere gegevens op de Dreamstation controleer, dan varieert mijn AHI tussen de 3 en de 5 (dus gelukkig geen 75 meer) terwijl het masker meestal tussen de 95 en 100% passend is.
Ik heb niet de illusie dat ik ooit van de cpap afkom (al was dat volgens de longarts wel mogelijk) maar dat is niet erg. Ik kan er goed mee slapen en ben niet meer bang dat ik 's nachts in mijn slaap stik.....

Lydia

Re: Gevoel te stikken soms opeens

8
Het grappige is dat ik hier juist geen last van had toen ik nog geen CPAP had. Mijn reden om naar de dokter te gaan was dat duidelijk m'n luchtpijp dichtviel op 't moment dat ik in slaap viel, waardoor ik op dat moment niet goed kon ademhalen en niet goed in slaap viel, werd daardoor telkens weer wakker. Ik heb nooit gesnurkt zoals veel apneu-patiënten.

Maar het komt in periodes. Nu al weer ruim een half jaar geen last van gehad. Mijn CPAP heb ik sinds 2013 en is intussen best goed ingeregeld. CPAP, saturatiemeter en horloge met slaapregistratie zeggen allemaal dat ik niet echt ademstops en/of te lage saturatie heb.

Ik kom ook niet van de CPAP af, maar ik kan er goed mee leven. Sinds een maand heb ik nu ook een anti-knars-plaatje, dus hele bedoening als ik ga slapen ;)