Financieel dagblad: Problemen met beademingsapparaten van Philips breiden zich uit

1
De problemen met ademhalingsapparaten van Philips nemen toe. De Amerikaanse medische toezichthouder FDA maakt zich ernstige zorgen over de kwaliteit van honderden zuurstofapparaten van Philips, omdat bij de montage daarvan verouderde lijm is gebruikt. Philips besloot eerder zelf al tot een terugroepactie van de apparaten.

In een nieuwe bekendmaking concludeert de FDA maandag dat reparatie hard nodig is en dat waakzaamheid is geboden. De patiënten kunnen volgens de medische toezichthouder ernstige schade oplopen of zelfs overlijden als de lijm het begeeft en onderdelen van de apparaten loslaten. Om die reden kwalificeert de FDA de terugroepactie in klasse I, de ernstigste categorie. Tot nu toe zijn nog geen ongelukken met de zuurstofapparaten gemeld.

Het oordeel van de FDA is een nieuwe tegenslag voor Philips. Het bedrijf meldde vorig jaar voor het eerst dat zijn apparaten tegen slaapapneu niet voldoen omdat brokjes schuim en gevaarlijke gassen kunnen vrijkomen. Philips begon een terugroepactie, die het bedrijf tot twee keer toe moest uitbreiden. Inmiddels is Philips bezig met het vervangen of repareren van in totaal 5,2 miljoen apparaten tegen slaapapneu. Het concern heeft daarvoor €725 mln uitgetrokken.

De nieuwe problemen doen zich voor bij andere, complexere apparaten, die bestemd zijn voor patiënten die niet meer zelfstandig kunnen ademen en zuurstof krijgen toegediend. Bij 1511 apparaten van het type V60 en V60Plus is de verouderde lijm gebruikt. Van die apparaten had Philips er tot nu toe 310 aan ziekenhuizen geleverd.

Philips heeft eerder gemeld dat verscherpte controles leiden tot nog twee andere, grotere terugroepacties van ademhalingsapparaten. Om wat voor apparaten het precies gaat en wat de tekortkomingen zijn, heeft het bedrijf nog niet bekendgemaakt.
Lees het volledige artikel: https://fd.nl/financiele-markten/143411 ... n-zich-uit