Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

1
Goedemiddag, Ik ben Angelo, 50 jaar, zeer sportief, 1,72 cm, 63 Kg. Was tot 2,5 jaar geleden topfit, volop genietend van het leven.

Momenteel ga ik helaas als een wrak door het leven het is meer overleven dan leven. Extreme vermoeidheid, overprikkelingsklachten, cognitieve problemen, duizeligheid/evenwichts problemen, Tinnitus (alleen rechteroor) hoofdpijn, regelmatig kortademig, druk/kramp gevoel op de borst, spierpijn nek, schouders en tussen schouderbladen, af en toe wazig afwezig gevoel (derealisatie) Zeer beperkt in dagdagelijkse bezigheden, werken lukt nog niet na diverse pogingen tot re-integratie. Autorijden alleen korte stukjes. Fietsen, wandelen en hardlopen (rustig joggen) gaat een beetje maar ook nog zeer beperkt voor mijn doen.

Ik moet eigenlijk het hele verhaal vertellen zal het zo kort mogelijk proberen samenvatten. In Maart 2020 overigens covid-19 gekregen daarna eigenlijk nooit meer hersteld. Zware buikgriep er overheen met ziekenhuis opname en collaps in ziekenhuis. Onderzocht door longarts, cardioloog, neuroloog, KNO arts. MRI en CT scan gehad van hersenen, ruggenmerg en longen, röntgenfoto’s, hartkatheterisatie ondergaan niets te vinden. MIP/MEP meting longfunctietest was destijds slecht maar na 3 mnd revalidatie programma in revalidatie centrum terug in orde. KNO arts gaf de diagnose PPPD persisterende positionele perceptie duizeligheid. Uiteindelijk CGT en EMDR gehad bij psycholoog, osteopaat, fysiotherapeut, acupunctuur en andere alternatieven geprobeerd niets heeft tot dusver geholpen om te herstellen.

Onlangs terug de ziekenhuismolen in. Terug naar longarts. Longfunctietesten wederom prima. Hyperventilatie provocatie test positief dus hyperventilatie. Longarts stelde ook een slaaponderzoek voor. Ik voel me na het wakker worden namelijk altijd slechter dan slecht. Uitslag enigszins verrassend voor mij, een milde vorm van slaapapneu. Op zich blij dat er eindelijk iets gevonden was en dat mijn vermoeden dat er vooral snachts iets goed mis gaat met mijn ademhaling voor mezelf in ieder geval werd bevestigd. De longarts trok dit echter direct in twijfel en vertelde me dat de vastgestelde milde vorm van slaapapneu volgens hem niet de oorzaak is van alle aanhoudende klachten en het uitblijven van herstel. Er is geen sprake van volledige ademstops (apneus) enkel hypopneus. Vreemd en niet logisch volgens mij maar ik kan het uiteraard mis hebben. Zodoende op dit forum beland. Wat direct opvalt is de enorme hoeveelheid kennis op dit forum dus goede hoop dat ik wellicht iets wijzer kan worden.

Uitslag slaaponderzoek:
De totale slaaptijd is 6u16 met een slaapefficientie van 75,5%. De patiënt heeft goed maar wat te weinig geslapen. De patiënt wordt gedurende de nacht 5x wakker en er worden 88 arousels gezien, waarvan 37 respiratoire arousels.

Er worden geen apneus maar wel 59 hypopneus waargenomen met een index van 9,4/h. Er worden 50 flowlimitaties en RERA gezien. De gemiddelde duur van de ademhalingsevents is 26,1 s, de maximale duur 81,3 s. Er zijn 109 totale respiratoire events. Er bestaat een voorkeur voor rugligging met een RDI van 25,7/h.

Er worden 38 zuurstofdesaturaties waargenomen met een index van 6,1/h. De gemiddelde zuurstofsaturatiewaarde bedraagt 95,3% met als laagst gemeten 92%. Het ECG heeft een gemiddelde frequentie van 49 BPM met als laagst gemeten waarde 41 BPM. Er worden geen PMLs gezien.

AHI - 9,4/h
RDI - 17,4/h
Desaturatie index - 6,1/h
Respiratoire arousel index - 5,9/h
BMI - 21,5
Percentage snurk - 0,0%
Totaal aantal snurken - 61
Snurkindex series - 0,2/h
Snurkindex - 9,7/h
Centrale apneus - 0
Obstructieve apneus - 0
Hypopneus + arousels - 29
Alle hypopneus - 59
Flow limitaties en RERA - 50
RDI rugligging - 25,7/h
RDI niet op rug - 14,5/h
Nrem op rug - 28,9/h
Nrem niet op rug - 14,3/h

Longarts had 2 behandelopties. MRA of slaap positie trainer ivm hogere RDI tijdens rugligging. Voorstel was Philips Nightbalance slaap positie trainer. Vandaag opgehaald bij longverpleegkundige. Zeker het proberen waard lijkt mij. Volgende maand weer een slaaponderzoek om te kijken of het werkt dat lijkt me inderdaad zinvol. Werkt het niet dan Cpap proberen volgens longverpleegkundige. Ik ben benieuwd. Vanavond starten met de Nightbalance. Vanwege lage rusthartslag overigens doorverwezen naar cardioloog die afspraak staat op 6 september. Zelf overigens het vermoeden dat er problemen zijn met mijn middenrif. Eerst het volgende slaaponderzoek en de resultaten daarvan afwachten.
Resmed AirCurve™ 10 VAuto Bipap - Resmed Airfit P30i - Resmed N30i neuskussen

Re: Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

2
Angelo72 schreef: 16 aug 2022, 15:53 duizeligheid/evenwichts problemen
Ook als je zit, of vooral als je net opstaat uit een stoel?
Angelo72 schreef:regelmatig kortademig, druk/kramp gevoel op de borst
Zijn dat ook de momenten dat je duizelig bent?

Wel eens een Tilt Table test ondergaan?
Angelo72 schreef: De longarts trok dit echter direct in twijfel en vertelde me dat de vastgestelde milde vorm van slaapapneu volgens hem niet de oorzaak is van alle aanhoudende klachten en het uitblijven van herstel.
Dat is een LEUGEN!
Angelo72 schreef: Er is geen sprake van volledige ademstops (apneus) enkel hypopneus
Dat betekent helemaal niets.
Angelo72 schreef: Vreemd en niet logisch volgens mij maar ik kan het uiteraard mis hebben.
Uw intuitie klopt. Deze arts zit nog in het stenen tijdperk.
Angelo72 schreef: Er bestaat een voorkeur voor rugligging met een RDI van 25,7/h.
Nou, daar heb je het. Je hebt een soort mengvorm OSAS-UARS (AHI > 5 maar RDI domineert) en dat kan al je klachten verklaren. Ik had alle klachten die je beschrijft tot 2017 ook, en ze zijn volledig verholpen met beter slapen. Inclusief de tinnitus!
Angelo72 schreef: MRA of slaap positie trainer ivm hogere RDI tijdens rugligging.
MRA werkt de helft van de tijd toch niet dus ik zou die overslaan. SPT is discutabel. Ik zou gewoon CPAP nemen, dan kan je ten minste zelf aflezen in OSCAR of je Flow Limitation (en dus RERAs) verbeteren, want dat gaan artsen waarschijnlijk niet voor je doen. Mogelijk moet je zelfs escaleren naar BiPAP of zelfs ASV, dat is wat ik heb moeten doen.

In ieder geval: Als de SPT niet aanslaat betekent dat niet dat de klachten niet van een slaap-ademstoornis komen, in dat geval moet je escaleren naar CPAP/BiPAP/ASV.---
Groetjes van PLP, die met BiPAP begon toen hij 29 was en nu al jaren door de apneuvereniging wordt gepasseerd voor mensen die 40+ zijn. UARS? Dat is te moeilijk hoor. Noodgedwongen zelf behandelen? Daar branden we onze vingers niet aan. De vereniging heeft nooit mijn belangen behartigd.
Laatst gewijzigd door persluchtpiraat op 16 aug 2022, 18:38, 2 keer totaal gewijzigd.
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

3
beste persluchtpiraat,

Bedankt voor je uitvoerige reactie.
Duizeligheid/evenwichtsklachten zijn er ook als ik zit. Het is geen draaiduizeligheid. Een licht gevoel in het hoofd en vaak neiging tot wegvallen. Duizeligheid is er bijna altijd. Uitvoering onderzocht in Gent (België) door goede KNO arts uiteraard ook tilt table test. Diagnose PPPD op basis van uitsluiten meniere, BPPD, BPPV. Wellicht discutabel. Zou overigens zomaar kunnen dat duizeligheid los staat van andere klachten. Duizeligheid gekregen na collaps in ziekenhuis en is nooit meer weg gegaan.

Fijn om te lezen dat mijn intuïtie klopt.

MRA inderdaad overgeslagen. Ben helaas pas gaan lezen op het forum na de diagnose. Heb intussen de SPT gekregen. Zet er zelf ook wel mijn vraagtekens bij maar zal het even proberen. In mijn ogen een (fop)lossing lijkt me niet normaal dat je ademhalingsproblemen hebt tijdens rugligging. Hypopneus zijn er ook in zij en buikligging zag ik op de grafiek maar idd wel minder dan bij rugligging. Over een maand dus weer een slaaponderzoek, werkt het niet dan Cpap proberen. Ook mijn middenrif blijft me bezig houden. Mijn longarts uit het stenen tijdperk 🤣 is lastig te overtuigen. Met een röntgenfoto of echo is volgens mij goed in kaart te brengen of er problemen zijn met middenrif.

Ik wijk overigens vaak uit naar België omdat daar over het algemeen veel betere artsen en specialisten zitten. Wat de cardioloog betreft ga ik ook naar Gent Middelares. Een zeer gekend en gespecialiseerd centrum. Als daar niets uitkomt dan blijft er eigenlijk niets over dan het slaapapneu verhaal.
Resmed AirCurve™ 10 VAuto Bipap - Resmed Airfit P30i - Resmed N30i neuskussen

Re: Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

5
Welkom Angerlo, hypopneu wordt ook veroorzaakt door een deels geblokkeerde luchtweg. Lig je misschien met je hoofd in een knik in bed, dus met de kin richting de borstkas? Dit kan namelijk ook veel hypopneu veroorzaken.

Het is misschien de moeite waard om met een zachte Nekbrace te slapen en zo te kijken of je er iets van opknapt. Zelf heb ik dit gedaan en mijn hypopneu werden met 50 % verminderd.

In het subforum Naslag kun je een bericht erover terugvinden.

S6 met de SPT, bij mij ging de rugligging in 28 dagen van 40 % naar 9 %. Maar ik denk dat jij beter af bent met een ASV die je ademhaling ondersteunt. Hier ben ik het zeker eens met PLP.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

6
Beste Ruudj,

Bedankt voor je bericht en de tip betreft de nekbrace.
Ja ik denk dat ik regelmatig tot vaak met de kin richting de borst slaap. Meestal slaap ik op mijn zij of buik met uitgestrekte arm onder mijn hoofd. Ik word ook vaak wakker met nekpijn door verkeerde houding dus zachte nekbrace is zeker het proberen waard.

Afgelopen nacht voor het eerst met slaappositie trainer geslapen. Rugligging 0% dus vermoeden dat ik zelden op mijn rug slaap lijkt ook te kloppen alleen is 1 nacht nog wat kort om dit voor waar aan te nemen dus komende nachten even kijken hoe het gaat.

Dat ik veel op mijn rug heb gelegen tijdens slaaponderzoek komt voornamelijk door al die toeters en bellen om je lijf. Door dat kastje op de borst en al die draden was de rugligging het meest comfortabel. Zal bij het volgende slaaponderzoek proberen om gewoon op mijn zij of buik te slapen 😬
Resmed AirCurve™ 10 VAuto Bipap - Resmed Airfit P30i - Resmed N30i neuskussen

Re: Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

7
Als je een buikslaper bent dan kan de Nightbalance ook op de rug gedragen worden. Ook vragen bij de slaaptest of het kastje op de rug geplaatst kan worden.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

9
Beste Angelo.

Het is alsof ik mijzelf zie schrijven.

Ook ik leef vanaf 2020 van dag tot dag. Ik heb toen ook Corona gehad. Niet direct erna maar maanden erna ging het steeds slechter met mij.

Duizeligheid(niet draai), vermoeidheid, weinig kracht, niet kunnen sporten, brain fog, gevoelig voor prikkels.. je kent het.

MRI clean
Bloed clean
KNO clean
conclusie PPPD, ik slik nu antidepressiva tegen de duizeligheid, helpt een beetje... maar nog steeds klachten

Ik ben 36 en was kerngezond, ik reed stukken van 100+ KM op de racefiets zonder probleem.

Ik ben nog steeds op zoek naar een oplossing, ik ben op richting slaapapneu uitgekomen omdat ik :
1. Hard snurk
2. Volgens mijn nieuwe horlogen gedurende de nacht zo nu en dan onder de 90% saturatie kom

Meestal voel ik mij na slapen nog slechter dan voor slapen gaan. Heel af en toe wordt ik wel uitgerust wakker, dan ben ik ook gelijk de rest van de dag "beter". Overdag bijslapen helpt ook niet zo veel.

Wat ik nu ga doen is:
1. Een meer accurate meting doen via oxygen ring die ik besteld heb bij Bol.com
2. Slapen met een snurkbeugel
3. Met die data en het verhaal dan terug naar de huisarts

Ik ben zeer benieuwd naar je vorderingen, maar ik vermoed dat we hetzelfde hebben. (wat het ook is).

Re: Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

10
losballos schreef: 22 aug 2022, 17:23 1. Een meer accurate meting doen via oxygen ring die ik besteld heb bij Bol.com
De kans bestaat dat je geheel niet desatureert, ben je daarvan bewust?
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

14
Goedemorgen,

Intussen een week met de slaappositie trainer geslapen en vermoeden keihard bevestigd. Ik ben geen rugslaper, zoals ik al had aangegeven bij de longarts kwam de voorkeur voor rugligging door alle toeters en bellen ivm het slaaponderzoek. Slaap positie trainer gaat mij dus 0,0% helpen zoals je ziet aan de grafiek. Ik word nog steeds hondsberoerd wakker. Inslapen gaat altijd goed maar doorslapen gaat momenteel slecht. Meestal wakker rond 4:00 in de nacht soms 5:00 maar eenmaal wakker dan is terug gaan slapen op de één of andere manier onmogelijk. Ook regelmatig nat van het zweet wakker en was nooit een zweter. De spierpijn in schouders, tussen schouderbladen, nek en aanhechting borst zijn abrupt op het moment zo ook de vermoeidheid.

Advies van RuudJ ter harte genomen en slaap intussen ook al 6 dagen met een zachte nekbrace. Voorlopig nog niet het gevoel dat ik er iets van opknap maar ik kijk het nog een tijdje aan. Gebruik ook nog geen Cpap dus kan niet uitlezen of hypopneus afnemen. Ik zal mijn afspraak bij de cardioloog in Gent afwachten dat over 14 dagen zal plaatsvinden om zaken uit te laten sluiten. Doorgestuurd door aanhoudende zware vermoeidheid, lage rusthartslag (tussen 38 en 42) en een afwijking die ze al heel wat jaren zien bij mijn ECG's. Heb zelf niet het vermoeden dat het hem hier in zit maar als ze daar niets vinden dan is er echt niets aan de hand betreft mijn hart. Gent Middelares is een zeer gekend en hypermodern medisch centrum op dit gebied.

Als bovenstaande is uitgesloten dan neem ik weer contact op met longverpleegkundige. Ik moest de slaap positie trainer een maand gebruiken en dan opnieuw een slaaponderzoek ondergaan maar met een score van 0% is dit zinloos. Volgende stap zou Cpap zijn maar vraag me ook gelijk af of dit zinvol is? Ik kan inderdaad bijna alles afvinken wat UARS betreft al wil dit niet zeggen dat dit ook zo is. Er zijn intussen al genoeg labels met diagnoses op me geplakt uiteraard ben ik ook voorzien van het label Long Covid en hierdoor in WIA terecht gekomen. Ik ben vooral op zoek naar een effectieve behandeling voor mijn klachten. Puzzel lijkt steeds completer te worden maar ben er nog niet. Vrees ook dat ik het niet voor elkaar ga krijgen bij longarts om gelijk een Bipap te proberen. Bipap ASV gaat sowieso niet lukken want is niet verzekerd heb ik begrepen en zeker niet voor gevallen met milde apneu. Dat ik een ademhalingsstoornis heb dat is nu in ieder geval duidelijk in kaart gebracht door slaaponderzoek. Nu hopen dat longarts het wat serieuzer gaat nemen.

Even afwachten weer en dan zal ik de voortgang zeker blijven rapporteren.
Resmed AirCurve™ 10 VAuto Bipap - Resmed Airfit P30i - Resmed N30i neuskussen
Bijlagen

Re: Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

15
Beste Losballos,

Bizar dat we zoveel overeenkomsten hebben. Ik ben alle klachten en overeenkomsten uiteraard al vaker tegen gekomen bij long covid gevallen maar oplossingen blijven uit. De meeste hebben vaak al van alles geprobeerd ook alternatieve behandelingen maar niets lijkt te helpen. Ik ben zelf niet zo van de labels maar na het oplopen van Covid-19 in maart 2020 ben ik er nooit meer bovenop gekomen. Er zijn ook wat betere periodes geweest maar telkens als ik wat op lijk te krabbelen komt er een enorme terugval. Wellicht omdat je dan meer dingen gaat oppakken en dat gaat blijkbaar niet.

Quote losballos "Duizeligheid(niet draai), vermoeidheid, weinig kracht, niet kunnen sporten, brain fog, gevoelig voor prikkels.. je kent het." lukt me ff niet om op de juiste manier te quoten.

Ja ik ken het helaas. Overprikkeling is misschien wel het ergste ik kan heel slecht op schermen kijken, tv kijken is lastig, alles is eigenlijk lastig dus dagdagelijkse dingen doen is vaak erg problematisch. Na mijn slaaponderzoek vallen er wel wat dingen op zijn plaats. Ik weet nu zeker dat ik een ademhalingsstoornis heb en ik weet ook dat dit begonnen is na oplopen van Covid. Het UARS verhaal heeft echter veel raakvlakken, zou zomaar kunnen dat dit ondanks dat ik me voor covid goed voelde toch altijd op de achtergrond heeft meegespeeld?

Ik zou gewoon naar de huisarts gaan voor een doorverwijzing naar de longarts ivm je aanhoudende klachten. Slaaponderzoek bespreekbaar maken dan heb je gelijk alles goed in beeld. Thuis aanmodderen hebben de meeste nu wel lang genoeg gedaan. Ik heb goede hoop dat er uiteindelijk een oplossing komt. Als dit Cpap, Bipap is dan kan ik haast niet wachten om te starten met de therapie.

Ik hou je op de hoogte.

Succes in ieder geval.
Resmed AirCurve™ 10 VAuto Bipap - Resmed Airfit P30i - Resmed N30i neuskussen

Re: Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

16
vergeten te melden. Anderhalfjaar geleden gaf de huisarts mij ook een cocktail antidepressiva, lorazepam en diazepam om de vicieuze cirkel te doorbreken. Was gelukt totale instorting gehad na 3 dagen waar zelfs een crisis team voor ingezet moest worden. Zwartste dagen uit mijn bestaan. Medicatie was compleet verkeerd gevallen en te hoge dosis voor geschreven gekregen van huisarts waarvoor dank 🙄 gelijk gestopt met alles na een week.

Ik slik overigens geen medicatie. Ssri’s dus antidepressiva worden inderdaad ook ingezet tegen duizeligheid. Kno arts vertelde me ook dat dit ingezet kon worden tegen PPPD als vestibulaire revalidatie niet zou helpen. In mijn geval nooit meer maar mocht het je helpen dan zou dat fijn zijn uiteraard.
Resmed AirCurve™ 10 VAuto Bipap - Resmed Airfit P30i - Resmed N30i neuskussen

Re: Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

17
Angelo en Losballos,

zolang je nog geen cpap apparaat hebt, zou je een app op de telefoon kunnen zetten die de slaap qua ademhaling de gehele nacht kunt vastleggen.

Ik gebruik de App SnoreLab (SnoreLab Ltd) (Gratis, maar met betaalde versie kun je de gehele nacht opnemen) en met die app kun je heel gemakkelijk de ademhaling controleren. Je herkent het patroon van ademen heel snel, ook het snurken valt snel op en de ademstops zien er uit als een lijn zonder enige vorm van ademhalen.

Obstructieve stops vallen op omdat je weer met een knallend geluid gaat ademen en Centrale stops vallen op omdat je na de stop weer normaal gaat ademen , hooguit met een iets meer volume (soort zucht) en wat sneller achter elkaar.

Deze stops kun je handmatig markeren. Elke minuut wordt bij een opname van de gehele nacht in tweeën gedeeld.

Je kunt zo zeer goed aantonen wat jou overkomt tijdens de nachtelijke uren.
SnoreLab. Geheel boven zie je de markeringen van de slaap stops van de afgelopen nacht. SnoreLab. Geheel boven zie je de markeringen van de slaap stops van de afgelopen nacht.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

19
@Angelo72 veel mensen leven "op het randje" zodanig dat ze een slechte nacht hebben als ze bijv. 's avonds een zoute pizza hebben gegeten. Je houdt dan meer vocht vast, dus opgezwollen weefsel en meer obstructie. Dat wordt dan afgedaan als "te zwaar getafeld en daarom onrustig geslapen" of zulke onzin.

Een ingrijpende periode voor het lichaam kan daar ook toe leiden. Een ziekteperiode zoals je beschrijft is een goed voorbeeld. Dr. Steven Park beschrijft dat zwangerschap bij zijn vrouw haar over het randje helpt.

Wat bizar dat zo lukraak SSRIs worden voorgeschreven voor duizeligheid, wat een geval dysautonomie kan zijn.
Angelo72 schreef: 23 aug 2022, 09:03 Bipap ASV gaat sowieso niet lukken want is niet verzekerd heb ik begrepen en zeker niet voor gevallen met milde apneu
Er is niets milds aan wat je hebt, en waar een wil is is een weg. Ik heb mijn ASV uit de VS laten komen.
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: Diagnose milde slaapapneu volgens longarts niet de oorzaak van aanhoudende klachten

20
Hallo persluchtpiraat,

Dat is inderdaad hetgeen ik bedoel wat UARS betreft dat mijn ziekteperiode me over het randje heeft geholpen en dat herstel daarom uitblijft. hele long covid verhaal blijft overigens ook erg vaag. Ik ben uiteraard maar een leek maar heb wel altijd al veel interesse gehad in wetenschap. Mijn zenuwstelsel is in mijn ogen volledig ontregeld geraakt en op de één of andere manier komt het niet terug in balans.

Toch nog een prangende vraag voor je. Als ze alleen Cpap aanbieden als behandelmethode gewoon doen of niet?

Is een Bipap ASV sowieso niet te verkrijgen in Nederland of komt dit puur omdat je geen goedkeuring krijgt van een arts in NL?

Alvast bedankt.

Groeten Angelo
Resmed AirCurve™ 10 VAuto Bipap - Resmed Airfit P30i - Resmed N30i neuskussen