Pagina 1 van 1

OSCAR Interpreteren

Geplaatst: 18 dec 2022, 12:15
door Diadriu7
Beste mensen van het Apneu Vereniging forum,
(Ziekenhuistest AHI 6.3 / PLMS ±20 - kans op UARS?

Graag zou ik mijn OSCAR data willen delen.
Ik begrijp dat de flow limitations te verhelpen zijn door EPR aan te zetten (die stond bij mij op 3),
verder is mijn min. pressure 5 (dat is iets hoger dan de met Hoffstein berekende druk -dank Ruudj - iets lager dan de series berekende druk).
Voel me iets meer uitgerust, maar dit is de eerste nacht dus dat zou nog een placebo effect kunnen zijn. Ik zou het graag met jullie willen bespreken voordat ik zelf de druk ga verhogen. Ik begrijp dat ik de flow limitations kan herkennen door de onvolledige afrondingen; bij mij zijn het 'blokjes', ik heb alleen geen idee of de frequentie en hoogte van de flow limitations normaal zijn. Is deze hoeveelheid flow limitations normaal, of zou het kunnen bevestigen dat ik UARS heb? Is het slim de min. druk te verhogen?

Alvast heel erg bedankt voor uw antwoord, ik stel het erg op prijs.

Re: OSCAR Interpreteren

Geplaatst: 18 dec 2022, 12:31
door persluchtpiraat
Flow Limitatie zie je met je eigen ogen in de Flow Rate grafiek. De Flow Limit grafiek is daar een abstractie van, en niet alles wordt daarin meegenomen. Het gaat dus om zelf met de eigen ogen kijken, maar de Flow Limit "blokjes" kunnen daarbij helpen.

nb. met startdruk 5 is je EPR maar 1, zodra de druk 7 of hoger is dan kan EPR 3 volledig werken.

Re: OSCAR Interpreteren

Geplaatst: 18 dec 2022, 12:58
door Diadriu7
Dankuwel voor de verduidelijking.

Re: OSCAR Interpreteren

Geplaatst: 18 dec 2022, 13:27
door RuudJ
De minimum druk is bepalend voor de obstructieve adem stops, maar de centrale adem stops 'kunnen' veroorzaakt worden door het apparaat en eventueel door de hoog ingestelde maximum druk. Nu wordt de druk hooguit, denk ik 10 cmh2o, maar dit kan ook centraal apneu veroorzaken. Ook kan EPR bij sommige mensen apneu beïnvloeden. Dus je zou ook eens de EPR uit kunnen schakelen om te kijken of dit invloeden heeft op de gebeurtenissen tijdens de slaap.

Re: OSCAR Interpreteren

Geplaatst: 31 dec 2022, 13:59
door Igoram
Ik gebruik twee cpap-apparaten door elkaar: een van Philips via de verzekering en een zelf in Engeland aangeschafte van Resmed. (Ik heb een lat-relatie en woon de facto dus op twee adressen, en ik wil niet telkens weer met een apparaat door Amsterdam fietsen.) Ik denk dat het nuttig zou kunnen zijn om de gegevens van beide apparaten eens naast elkaar te leggen, want over het algemeen slaap ik prettiger met het apparaat van Resmed. Daarom heb ik Oscar geïnstalleerd en de gegevens ingelezen, maar wat moet ik vervolgens met al die grafieken?
Ik ben niet bijster technisch aangelegd, beschik niet over veel medische kennis, en heb eigenlijk geen tijd en zin om hier een enorme studie van te maken. Kan de medisch adviseur van de leverancier dit soort grafieken ook uitlezen? Of is er iemand van de Apneuvereniging die met kennis van zaken naar mijn gegevens kan kijken, en bijvoorbeeld de instellingen van beide apparaten eens goed zou kunnen vergelijken?

Re: OSCAR Interpreteren

Geplaatst: 31 dec 2022, 14:22
door persluchtpiraat
Igoram schreef: 31 dec 2022, 13:59 want over het algemeen slaap ik prettiger met het apparaat van Resmed
U gebruikt de Auto stand. ResMed verhoogt de druk agressiever, en ook in reactie op Flow Limitation dus waarschijnlijk is bij de ResMed uw ademweg meer gestabiliseerd.

U kunt dit verschil opheffen door de auto minimumdruk te verhogen of over te stappen op een constante druk.

Re: OSCAR Interpreteren

Geplaatst: 31 dec 2022, 16:22
door RuudJ
Igoram
Ik gebruik twee cpap-apparaten door elkaar: een van Philips via de verzekering en een zelf in Engeland aangeschafte van Resmed.
voor je voel slaap je beter met de Resmed, komen de uitslagen van beide merken apparaten met dezelfde drukinstellingen 4 - 9 cmH2o redelijk over één met elkaar? Nu is de druk van 4 wel het laagste wat je kunt instellen en ik vraag mij dan ook af wat beide apparaten aangeven qua Obstructief apneu?

Kun je hier ook uitsluitsel over geven?

Re: OSCAR Interpreteren

Geplaatst: 06 jan 2023, 12:24
door Igoram
Hierbij twee screenshots van een dagverslag in OSCAR van de beide apparaten. De obstructieve apneus zijn in beide gevallen behoorlijk laag. Maar ik schijn wel zwaar te snurken zodra ik het masker even afzet. Ik ben benieuwd of er iets aan te zien is.

Re: OSCAR Interpreteren

Geplaatst: 10 jan 2023, 22:06
door RuudJ
Het zijn natuurlijk twee verschillende momenten, kan natuurlijk ook niet anders😉

Helaas zijn de screenshots niet met alle data zichtbaar in de linkerkolom. Het beste voor een volgende keer is een screenshot van het gehele scherm.

Dit kun je bij een Windows systeem heel goed maken met het knip programma (symbool is een schaar) Te vinden in Accessoires.

Kies Nieuw dan Modus en dan vervolgens Volledig scherm-knipsel.

Je krijgt dan alles wat je op het scherm ziet staan in beeld.

Ik kan nu helaas niet zien hoe de minuut ventilatie was en hoe de ademhaling tijdsduur zich verhoudt van de inademing ten opzichte van uitademing. Het beste is dat de uitademing langer duurt dan de inademing. Is dit ook bij jou het geval? Verder is niet zichtbaar het aantal ademhalingen per minuut. Om dus goed te kunnen oordelen zou er dus meer gegevens nodig zijn.

Re: OSCAR Interpreteren

Geplaatst: 19 jan 2023, 11:33
door Igoram
Hierbij twee andere nachten met een screenshot van het complete beeld.

Re: OSCAR Interpreteren

Geplaatst: 19 jan 2023, 15:08
door Henk22
Negeer die inademtijd ten opzichte van uitademtijd. Philips geeft dit niet correct weer en Resmed doet dat ook niet.
Toen de druk verhoogd werd is dat zelfs verergerd (2e screenshot).
Daarnaast heb ik het zelf eens bewust gecheckt en er klopte niets van.

Re: OSCAR Interpreteren

Geplaatst: 20 jan 2023, 00:04
door RuudJ
De minimum druk is bedoeld om de ademstops die de luchtweg blokkeren te voorkomen. Dit zijn de obstructieve ademstops. Een druk van 4 is in feite erg laag Beter is om deze druk op bijvoorbeeld 7 in te stellen en met epr 2 geeft dit dan een uitadem druk van 5 cmh2o. Pas dan heeft ook de Aanlooptijd met aanloopdruk 4 enig nut, hoewel je in feite beter helemaal geen Aanlooptijd en startdruk moet gebruiken.
Gewoon direct starten op de minimum druk is beter om obstructief apneu te vermijden.

De maximum druk zou ik even zo laten, om het effect van een hogere minimum druk instelling te kunnen beoordelen.

Dit geldt voor beide merken.

Re: OSCAR Interpreteren

Geplaatst: 20 jan 2023, 17:05
door Igoram
Bedankt beiden!
Ik ga experimenteren met die minimumdruk. (En uitzoeken wat EPR ook weer is.) En dat van die in- en uitademtijd kan ik dus kennelijk beter laten voor wat het is.

Igoram