EPR Drukverlichting tijdens het uitademen (Resmed gebruikers)

1
Expiratoire drukontlasting
EPR, of "Expiratory Pressure Relief", is een geavanceerde comfortoptie die de druk van uw CPAP vermindert wanneer u uitademt, zodat u gemakkelijker kunt ademen en uw therapie zo natuurlijk mogelijk aanvoelt.

In het klinisch menu van jouw Resmed is de EPR functie aanwezig. Deze functie zal vermoedelijk bij jou op Uit staan. Je kunt dit controleren in het menu Mijn Opties. Daar zou je dan Drukverlichting 'Aan' moeten zien staan als het ingeschakeld zou zijn. Niet ingeschakeld? Dan zie je geen Drukverlichting staan in dat menu.

In het klinisch menu zou EPR (is drukverlaging tijdens de uitademing t.o.v. de druk bij inademing) op 'Aan' moeten worden gezet. (andere keuze is 'Uit')
Vervolgens moet er gekozen worden voor EPR voor de 'Gehele tijd'. (andere keuze is alleen voor de 'Aanlooptijd')
Daarna moet er gekozen worden welke 'Stand' je zou willen gebruiken. Elke stand verlaagd de druk met hetzelfde aantal cmH2o als de stand.
Dus stand 1 verlaagd 1 cmH2o, stand 2 verlaagd 2 cmH2o en uiteindelijk stand 3 verlaagd met 3 cmH2o.

Beter is dan de inademingsdruk te verhogen met hetzelfde aantal cmH2o als de stand van de EPR.

Voorbeeld: de arts schrijft voor druk 6 cmH2o. Met EPR stand 1 zou je dan de druk op 7 cmH2o moeten zetten met EPR 1 = Uitademdruk 6 cmH2o.
Voorbeeld: de arts schrijft voor druk 6 cmH2o. Met EPR stand 2 zou je dan de druk op 8 cmH2o moeten zetten met EPR 2 = Uitademdruk 6 cmH2o.
Voorbeeld: de arts schrijft voor druk 6 cmH2o. Met EPR stand 3 zou je dan de druk op 9 cmH2o moeten zetten met EPR 3 = Uitademdruk 6 cmH2o.

Op deze wijze hou je dan de voorgeschreven druk van 6 cmH2o die belangrijk is om de obstructieve ademstops op te lossen, indien deze druk voldoende zou zijn voor de meeste ademstops.

Als je bij een druk van 4 cmH2o al goed in slaap kan vallen en er weinig tot geen ademstops optreden, dan zou je ook de druk op 6 cmH2o kunnen laten staan met EPR stand 2 dan zou je dus een uitademingsdruk van 4 cmH2o hebben.

Let op: Een druk van 6 cmH2o tijdens het inademen met een EPR stand 3 geeft altijd een druk bij het uitademen van 4 cmH2o en geen druk bij het uitademen van 3 cmH2o, daar de laagst instelbare drukinstelling 4 cmH2o betreft. (Tenzij anders is aangegeven)

Je kunt je leverancier of je arts vragen of deze de EPR zou kunnen inschakelen. Zoals het forumlid PLP al aangaf, zou de mogelijkheid er kunnen zijn dat je dan de Aanlooptijd niet meer nodig hebt. Het ademen gaat door de EPR op een natuurlijke wijze en dit zou het slapen met het apparaat kunnen vergemakkelijken.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar