Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

1
Natuurlijk hoor je hier (helaas) vaak geen verhalen van mensen die wel positieve ervaringen hebben met een MRA.

Dit kan zijn, omdat men dit forum niet kent of omdat men geen redenen zien om hier over hun ervaringen te vertellen.

Graag zou ik willen dat men deze verhalen ook hier in dit Forum plaatst om een beter beeld te vormen van het gebruik van dit hulpmiddel tegen apneu.

De MRA is natuurlijk al tussen de tien en vijftien jaar in gebruik en er moet toch al een beeld zijn van deze ervaringen of dit nu negatief of positief is.

Wie wil dus hier zijn verhaal kwijt. Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?

Ontstaan er klachten, zo ja,waar bestaan die klachten uit en na welke periode ontstaan deze?

Zijn deze klachten blijvend, ook na eventueel stoppen met het MRA gebruik of verdwijnen deze klachten weer na verloop van tijd?

Ik hoop op deze wijze te bereiken, dat men hier een goed beeld kan krijgen, wat men kan verwachten van een MRA door ervaringen van MRA ervaringsdeskundigen.

Groet RuudJ
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

2
Ik heb een jaar of 12 een MRA gehad. Steeds probleemloos tot vorig jaar. Ik kreeg pijnklachten aan m'n tanden. Die klachten verdwenen wel weer in de loop van de dag. Toen de klachten erger werden heb ik aan de bel getrokken. Nieuwe MRA aangemeten. Hielp niet. Toen maar overgestapt op CPAP.

Ik heb geen blijvende schade van de MRA. Als ik kon kiezen dan koos ik MRA. Het is weinig belastend zo'n gebitje. Ook als je van huis gaat is een MRA simpel.

Kanttekening: toen bij mij apneu werd geconstateerd ging ik mij oriënteren over de kwaal. Toen ik eenmaal een MRA had en de behandeling goed aansloeg heb ik er nooit meer aandacht aan besteed. Ik kwam pas op dit forum toen ik klachten kreeg (ben toen ook lid geworden van de vereniging). Ik kan me voorstellen dat dat voor veel mensen geldt: je komt hier pas (terug) als je echt op zoek bent naar informatie. Ik grossier nogal in chronische ziektes :? en wil niet al te veel daar mee bezig zijn als dat niet hoeft. Nu ben ik hier wel actief, maar dat neemt vast ook weer af.
De apneuvereniging doet echt geweldig werk. Professionele resultaten boeken ze. Daar kunnen mega organisaties als de diabetesvereniging nog een puntje aan zuigen. Geldt trouwens ook voor dit forum! Zou de vereniging niet kunnen onderzoeken hoe de lange termijn resultaten van MRA zijn? Ze hebben de contacten. Ik kan me niet voorstellen dat dit nog nooit onderzocht is.......(kan het mis hebben natuurlijk)
geen overgewicht, cpap sinds januari 2013. ResMed Airsense 10. Druk 7,4. Dreamwear masker. Sinds 2018 BiPap; helaas van Philips.

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

3
Ik heb vandaag begrepen dat ik een MRA krijg! (wel afspraak pas op 20/3, 2-4 weken wachten op goedkeuring deltlloyd en dan nog zo'n 4 weken tot het af is :/ )

Maar goed, er blijkt vooral een verschil te zijn in MRA's. Eerder kreeg je een beugel die de onderkaak naar voren duwt. Die zou op ten duur kunnen zorgen voor tanden die anders gaan groeien. Maar de nieuwere MRA's zijn twee losse gebitjes met een palletjes (zeg maar) die er voor zorgt dat het gebit niet naar achter glijd. Er zit dus geen druk op de kaak en zou daarom die vergroeiproblemen of andere pijnen die MRA-dragers soms ervaren niet mogen geven. Zo begreep ik..

Dus daarom wel blij met de diagnose en hoop dat lang leuk blijft! (als blijkt in april/mei oid dat het idd mijn AHI helemaal omlaag helpt.. en dat ik het gebit kan verdragen)

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

4
Tot voor kort waren mijn ervaringen goed met de Somnodent. Nu voldoet hij niet meer.

Ik heb er 4 jaar prima mee geslapen, af en toe wat strakker zetten omdat ik door de gewenning toch weer ging snurken. Af en toe ineens zo'n pijn aan mijn kaken, dat ik een paar dagen moeite had met eten, maar ach, niets wat niet voorbij ging en opgelost werd met een paar dagen pijnstilling: ik sliep en daar ging het me om.

Nu merk ik aan mezelf dat het genoeg is: ik moet hem vaker bijstellen en merk aan de toename van klachten dat de slaap niet meer helend werkt. Omdat ik hem steeds strakker moet zetten, krijg ik wat kaakklachten. Niets schokkends, maar wel een zeurend gevoel de hele dag. Tanden heb ik geen last van, die staan nog prima op hun plek.

Overigens Bart: de mijne bestaat ook uit 2 losse stukken, maar als je je kaak maar ver genoeg naar voren zet, komt er toch kracht op je kaak te staan. Zeker als je dan, net als ik, ook nog knarst en wringt.
Het eerste advies wat ik kreeg van mijn kaakchirurg die hem voorschreef: ga de eerste weken slapen met ibuprofen, je mond staat in een onnatuurlijke stand en dat kan flink spierpijn opleveren, zeker omdat je de neiging krijgt om te wringen om je slaap. De ibuprofen werkt spierverslappend en pijnstillend.

Voor mij is de grens met de MRA bereikt, over 5 weken heb ik een afspraak met de longarts en daar wil ik het aankaarten en verder kijken. Ik heb zo mijn wensen, maar weet niet of ik daar geschikt voor ben.
De eerste 4 jaar met de MRA waren voor mij in ieder geval geweldig: ik sliep, mijn slaap was weer helend en mijn partner lag naast me. Ik zou iedereen een somnodent aanraden. :D

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

5
Dank voor je advies Sterre. Vandaag bij de tandarts geweest die de MRA gaat laten maken. Ze had de afspraak naar voren geschoven naar mijn mailtje over vermoeidheid.. Blijkt idd precies hetzelfde te zijn, misschien wilde de osas-verpleegkundige mij niet bang maken o.i.d.. :p
Maar goed, hetzelfde systeem dus en hopelijk blijft het jaren goed gaan..

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

6
Hallo,
Voordat bij mij de diagnose "lichte" apneu en later PLMD/PLMS werd gesteld heb ik een jaar met een MRA van de firma SNOREX geslapen maar dit gaf weinig tot geen verbetering.
Tijdens het onderzoek waar je kunstmatig in slaap wordt gebracht hebben ze onderzocht of deze Snorex of een MRA gemaakt door de kaakchirurg verbetering zou geven waren ze beiden negatief.
Met de Snorex was mijn snurken wel voor een groot gedeelte weg maar het had geen invloed op mijn vermoeidheid.
Ik slaap nu vanaf begin Mei 2014 met een cpap en slik sinds eind Juni 2014 medicatie tegen de rusteloze benen en het lijkt iets beter te gaan.
Hou vol in jullie zoektocht naar verbetering en laat je niet met een kluitje in het riet sturen.
Jij weet wat je voelt en daar moet wat aan gedaan worden.
Succes !!
gr. Wim

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

7
Ik heb ruim 10 jaar een MRA gehad. Dat werkte prima tot vorig jaar: ik kreeg behoorlijke kaak klachten. Nieuwe mra was geen oplossing. Nu aan de cpap. Ik heb geen nadelige gevolgen overgehouden van de mra. Was blij dat ik cpap 10 jaar kon uitstellen.

Verstuurd vanaf mijn A0001 met Tapatalk
geen overgewicht, cpap sinds januari 2013. ResMed Airsense 10. Druk 7,4. Dreamwear masker. Sinds 2018 BiPap; helaas van Philips.

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

8
Met de Snorex was mijn snurken wel voor een groot gedeelte weg maar het had geen invloed op mijn vermoeidheid.
Dat is het gevaar van de Snorex, ondanks de claim die ze neerleggen doet dit ding vrij weinig aan je ademstilstanden , alleen aan je snurken en geeft dus helaas een soort "schijnveiligheid".

Groeten, Bram

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

9
Bij mij werd eind augustus 2013 lichte OSAS geconstateerd tijdens een Polysomnografie, een maand of 2 later een kijkoperatie gehad om te zien wat de oorzaak was en toen werd gelijk een MRA aangeraden. Daarna naar de kaakchirurg om te kijken of mijn gebit een MRA kon dragen. Ik heb in het verleden een aantal ontstekingen in mn mond gehad en ook ben ik een flink aantal kiezen kwijt. De kaakchirurg was wel positief, maar er moesten wel eerst 2, nieuwe, ontstekingen verwijderd worden. Omdat het zowel linksonder als rechtsboven zat, moest dat in 2 afspraken gebeuren. Nadat 6 weken na de laatste ontsteking was verwijderd, weer terug naar de kaakchirurg of alles goed was gegaan en toen kon er een MRA aangemeten worden. Inmiddels heb ik de MRA sinds medio juli. In het begin had ik veel last van mn tandvlees, maar nadat de MRA was bijgevijld of zoiets, ging het prima. Ik merkte vanaf de eerste nacht dat ik goed doorgeslapen had. In de eerste 2 weken, vanwege het tandvlees probleem heb ik de MRA niet consequent gedragen. Na 2 weken was dat wel consequent en ben ik erg tevreden. Sinds een maand heb ik last van de gevreesde terugval. Er zijn dagen dat ik me fantastisch voel, maar ook dagen waarop ik moe wakker wordt en dagen waar ik rond 3-4 uur in de middag in begin te storten. Maar ik beter geconcenstreerd blijven en ik heb nog steeds het gevoel dat ik goed doorslaap. Vorige week weer teruggeweest bij de kaakchirurg of alles nog goed gaat en er geen schade in mijn gebit ontstaat. Deze afspreek had eigenlijk niet plaats hoeven vinden, want hij heeft alleen een paar vragen gesteld en ik heb langer zitten wachten dan het gesprek geduurd heeft. Nu is het wachten op een uitnodiging van de KNO arts voor een nieuwe polysomnografie.
In het kort, alhoewel ik de MRA nog maar 2.5 maand gebruik, ben ik erg tevreden.
Adri

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

10
Bij mij is in juli een milde vorm van apneu vastgesteld. Kort samengevat: ik heb een AHI index van 12. De klachten begonnen vorig jaar al (vermoeidheid, niet kunnen afvallen), maar de toenmalige huisarts gaf het wellicht bekende advies: "doe maar een tijdje rustig aan".

In maart van dit jaar een andere huisarts gezocht en die pakte het grondig aan: bloedonderzoek en een slaaponderzoek. Los van de wachttijden in het ziekenhuis en de beugelspecialist (Vivisol) liep alles wel prima.
8 september heb ik de beugel gekregen, het is hetzelfde model als een Somnodent. Helaas na 5 dagen ontstoken tandvlees door een punt waar de beugel teveel klemde, dit is 22 september verholpen.

Het wennen aan de beugel viel alles mee, binnen een week geen problemen met in slaap vallen. Wel 's ochtends wat stijve en pijnlijke kaken maar met wat oefeningen was dit zo verholpen.
Op 6 oktober terug gegaan voor de controle, de beugel is toen 0,4 mm versteld. Het snurken is iets minder geworden. De kaakgewrichten waren na de eerste nacht wat pijnlijk, maar alle nachten erna was dit geen issue.
Op 9 oktober de beugel 0,2 mm verder uitgedraaid. Snurken bleef hetzelfde.
Op 12 oktober de beugel wederom 0,2 mm verder uitgedraaid. Snurken lijkt weer wat minder.

Twee opmerkingen:
* ik gebruik een app om snurkgeluiden te registreren (iSleep), dit werkt wel handig omdat het je enigzins in staat stelt om nachten met elkaar te vergelijken.
* ik heb overdag regelmatig last van een hongerklop, dit lijkt inmiddels ook wat minder te worden.

Al met al zit er vooruitgang in, de eerste ervaringen zijn in ieder geval positief. Slapen met een MRA is geen enkel probleem.
Ik zal over een paar weken de uiteindelijke resultaten hier posten.

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

11
Ik gebruik sinsds 31 Oktober 2014 een RMA, slaap er nu 3 nachten mee. Heb er nog niet veel baat bij, maar dat kan ook lastig al na 3 dagen :D. Sochtends last van pijnlijke hoektanden vooral boven, en spierpijn in de kaak. Alleen dit gaat wel weg na een uurtje ongeveer. Wel merk ik al dat ik veel meer lucht krijg, en nu ook sneller in slaap val. Ben alleen nu wel tegen 5 uur sochtends klaar wakker. Met inslapen heb ik nog wel veel last van een onrustig hart, die lijkt nog op zijn oude manier te werken. Heb gevoel dat mijn hart heel snel gaat , terwijl mijn lichaam zich nu kan ontspannen. Denk dat het door al die jaren komt van stress,depressies, nooit hebben kunnen ontspannen.

Nu mijn lichaam meer lucht krijgt en zich dus relaxter voelt, is dat best wel een klap kan ik je vertellen. Al met al vind ik het goed gaan, en over 2 week heen voor controle!! \

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

13
Heb toch nog een paar vragen :D

Zit nu precies één week aan de MRA, zelf heb ik dit apparaat nog 5 slagen met de bijgeleverde sleutel aangedraaid.

Wat ik nu tot nu toe merk is dat ik sneller inslaap en rustiger slaap volgens mijn vriendin. Wel houd ik het nog maar maximaal 7 uur lang vol met de beugel aangezien de bovenkant nog steeds erg drukt op mijn tanden (hier ga ik 14 november iets aan laten doen overigens)

Heb alleen nog niet het idee dat ik meer uitgerust ben overdag, kan ik dit na een week al verwachten? of moet ik toch langer geduld hebben?
en kan het kloppen dat ik me juist nog wat slechter voel dan voorheen met de MRA? heb het idee dat ik nu heel wat emotioneler ben heel de dag, echt een raar gevoel.

krijg zelf een beetje het gevoel, gaat dit uberhaupt goed werken?? maar misschien ben ik ook veel te ongeduldig :lol: Wil me zo graag beter voelen!!! misschien iets te graag.

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

14
Je bent een beetje ongeduldig ;)

Geef het tijd. Bij de een duurt het een paar weken, bij de ander een paar maanden.
Op het moment dat je goed gaat slapen, ga je herstellen en ook dat kost energie.

Maar als de beugel goed zijn werk doet, ga je het echt merken. Misschien begint het met hele kleine dingen die je in eerste instantie niet eens zo opvallen.

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

16
Mijn ervaringen met een MRA waren eerst niet positief.
Ik had erg veel last van kaakpijn; direct toen ik er mee begon.
Toen ik belde over de klachten met de afdeling bijzondere tandheelkunde mocht ik de beugel 10 slagen terugzetten. Daarna elke week 1 slag erbij dus het kost dan veel tijd om weer terug te komen op dat punt. Ook moest ik een oefening doen om de stand van de kaak weer goed te krijgen 's ochtends. Die is wat verschoven maar trekt snel weer weg.
Nu geen kaak pijn meer en zit nu op plus 11 slagen.
Het kost tijd en geduld maar wel resultaat. Over 2 weken controle.
Hiervoor gebruikte ik de CPAP.
Groetjes
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

17
Hallo Irmgo,

bedankt voor jou antwoordt. Dit kan anderen weer helpen. Laat je nog horen hoe jouw controle is afgelopen. Merk je ook al resultaat?

Groet RuudJ
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

18
Ik ben voor controle geweest het gaat goed.
Hoef pas over 9 maanden weer voor controle.
Met de app controleer ik dan of het resultaat goed blijft. Nog wel periodes van geluid maar niet echt snurken.
Gevraagd of je de apneus dan nog wel opmerkt. Als
de klachten weer toenemen kan ik de beugel weer vooruit stellen.
Ik ben tevreden!
Hopelijk hebben andere Mra gebruikers hier iets aan!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

19
Nu een jaar de MRA en recent een slaaponderzoek gehad.
Keurige uitslag minder dan 5 per uur.
Blijf toch vermoeid; val erg vaak in slaap bijv. tijdens het tv. kijken of in de bios.
Heb wel het idee dat ik goed slaap. Ik maak nog wel veel geluid door de beugel en last van rusteloze benen.
Al met al nog geen definitieve goede oplossing.
Mogelijk toch weer aan de cpap?
Een slaaponderzoek is maar 1 nacht is wel een momentopname.
hebben anderen deze ervaring ook?

Re: Hoe zijn Uw ervaringen met een MRA?

20
Ja. Ik heb met de MRA nooit meer een slaaponderzoek gehad. Heb hem 4 jaar gebruikt maar voelde me niet echt beter.
Overigens ben ik er zelf pas na 4 jaar weer achteraan gegaan toen de MRA stuk ging. Dom van mij maar ik had er de energie ook niet voor. Was net gescheiden en vooral aan het overleven.
Het heeft met de CPAP ook nog anderhalf jaar geduurd voor ik verbetering ervaarde. Gelukkig duurt het voor de meesten niet zo lang.
Resmed S9 Mirage SX for her. Van 22 AHI naar 1AHI. Respireo neusdoppenmasker. Een vaste druk van 7. Masker Airfit P 10. Druk verhoogd naar 8.
Masker F en P Brevida. Druk verlaagd naar 7.
Nieuw slaaponderzoek: AHI 33 zonder CPAP