Tips om te gebruiken bij een WIA keuring bij het UWV

1
Regelmatig komen er vragen over de WIA keuring. Hieronder tips waar je aan moet denken.

• Ga niet alleen maar neem een begeleider mee. Dat kan een kennis, je partner of iemand van je vakbond, die gespecialiseerd is als WAO/WIA- begeleider, zijn.
• Bereid je ruim van te voren goed voor op dit gesprek. Wacht niet tot het laatste moment. Kijk of de medische gegevens die je hebt up to date zijn. Vraag zo nodig je behandelend specialist om een medisch verslag van je situatie.
• Kun je niet op de voorgestelde datum, maak dan een andere afspraak.
• Vaak krijg je van te voren een formulier van het UWV. Vul dit formulier nauwkeurig in want het wordt gebruikt door de keuringsarts om je mogelijkheden te bepalen. Vraag indien nodig ondersteuning bij het invullen.
• Heb je een Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) van je bedrijfsarts dan is die in het bezit van het UWV. Ben je het niet eens met die FML? Maak dan zelf een FML. Bedenk en beschrijf goed waarom je bepaalde dingen niet kunt maar ook de klachten die je krijgt als je ze noodgedwongen wel moet doen. Gebruik daarbij voorbeelden uit het dagelijkse leven maar hou het kort en overzichtelijk. Denk ook aan je functioneren op ‘slechte’ dagen.
• Heb je alleen een datum en geen formulier en ben je niet in het bezit van een FML? Maak er zelf een. Zo voorkom je dat je antwoorden geeft die je anders bedoelde en mogelijk anders worden opgevat dan je bedoelt.
• Vraag aan het begin van je gesprek je keuringsarts om een verslag op korte termijn. Daar heb je recht op. Temeer omdat dit verslag de basis is van de beoordeling door een arbeidsdeskundige.
• Schiet je na het gesprek nog iets te binnen of ben je bang dat iets niet goed is over gekomen? Stuur dan zo spoedig mogelijk een brief hierover naar je keuringsarts.
• Mogelijk accepteer je tijdens het gesprek met de arbeidskundige een voorstel voor bepaald werk en realiseer je jezelf achteraf dat dit echt niet binnen je mogelijkheden ligt. Maak dan een nieuwe afspraak voor overleg. Beschrijf van te voren nauwkeurig waarin dit werk niet binnen je mogelijkheden ligt.
• Ben je het niet eens met de eindbeoordeling van je keuringsarts of arbeidsdeskundige? Teken dan binnen 6 weken bezwaar aan.

Ik kan me voorstellen dat je geen idee hebt hoe je een FML maakt. Daar wil ik best bij helpen.

Groetjes, Thea

Re: Tips om te gebruiken bij een WIA keuring bij het UWV

2
In de praktijk gaat het iets anders.

De keuringsarts luistert naar je verhaal en maakt 2 verslagen: een medisch verslag en een lekenverslag. Het medisch verslag houdt hij zelf en maakt dat niet openbaar (ook niet aan jou) en het lekenverslag stuurt hij naar de arbeidskundige en naar jou. Daar blijkt niets in te staan van hetgeen jij allemaal hebt aangedragen over jouw klachten en de conclusie dat de keuringsarts je 100 procent arbeidsgeschikt acht.
Dan bel/schrijf je naar de keuringsarts dat er niets in het verslag staat van wat je allemaal hebt aangedragen en dan zegt hij dat hij het verslag niet gaat veranderen.
Vervolgens kom je bij het gesprek van de arbeidskundige. Die gaat helemaal niet met jou in gesprek, maar neemt gelijk de conclusie van de keuringsarts over. Hij geeft aan dat hij alleen het lekenverslag mag inzien, omdat hetgeen jij vertelt hebt aan de keuringsarts onder het medisch beroepsgeheim valt en hij er dus niets van mag weten. De arbeidskundige blijkt voor het gesprek al je WW aanvraag te hebben ingevuld en je mag gelijk even je handtekening zetten, zodat je niet zonder uitkering komt te zitten. De arbeidskundige noemt dat "een extra service". En dan mag je weer naar huis. Je kunt werken in de tuinbouw.

Re: Tips om te gebruiken bij een WIA keuring bij het UWV

3
Dat is jóuw ervaring, Pinguin.
Dat moet je er wel bij vertellen.

Mijn keuringsarts hielp mij aan alle kanten en vond het zelfs geen probleem dat ik een maandje langer uitgekeerd bleef tot mijn nieuwe baan begon.
Het kan beide kanten op.

Mijn grootste tip is: wees eerlijk tegen hem.
Lieg niet.
(Vertel hooguit iets niet)
Jij onthoudt niet wat je precies verteld hebt, hij wel.
"Er bestaan geen eindes. Er zijn alleen nieuwe beginnen." (Menno M.)

Mijn colums verzameld op een blog: https://zeemanaanwal.blogspot.com/

Re: Tips om te gebruiken bij een WIA keuring bij het UWV

7
In juni 2014 werd ik van 100% arbeidsongeschikt, 100% arbeidsgeschikt verklaard. Bezwaar aangetekend. Hoorzitting. januari 2015 gegrond verklaard en met terugwerkende kracht weer in de ziektewet. 4 maanden later wordt ik nu dus weer 100 % arbeidsgeschikt verklaard na een gesprek van 15 minuten met de verzekeringsarts. Gaan we dus weer een bezwaartraject opstarten. Als je niet al zo verschrikkelijk moe bent van de slaapapneu, dan wordt je het wel van het UWV.
Ik heb gelukkig nu een verwijzing van mijn huisarts gekregen voor Kempenhaege. Ik hoop dat zij mijn situatie met de apneu kunnen verbeteren.

Re: Tips om te gebruiken bij een WIA keuring bij het UWV

10
Wat ik me afvraag Martijn, neem je altijd iemand mee of ga je alleen naar dat gesprek?

Ik weet niet meer hoe het nu loopt, maar ik heb ook gedonder gehad met de arts van het UWV. Ook ik was ineens 100% arbeidsgeschikt. Gelukkig had ik een reintegratiecoach, die is naar alle gesprekken vanaf dat moment meegeweest en heeft alles voor me geregeld. Ik ben nog steeds 100% arbeidsongeschikt. Alleen was me dit nooit gelukt.

Er zitten goede tussen en rotzakken. Blijkbaar heb jij zo'n zak getroffen. Die werken nummertjes af, stempelen hun mening en de volgende die weer de arbeidsmarkt op mag. Er is zoveel misbruik geweest, dat ze al een paar jaar de boel hard aanpakken, maar daarmee ook mensen verkeerd behandelen. Wellicht is het een idee het gesprek op te nemen. Gewoon aan het begin van het gesprek zeggen, ik wil dit gesprek graag opnemen, zodat ik het nog even in rust thuis kan naluisteren, want door de OSAS kan ik alles gewoon niet onthouden. Maakt hij bezwaar, dan zeg jij dat je een volledig verslag van het gesprek wilt. Daar heb je recht op, dus of hij schrijft, of jij neemt op. En bij iemand die heel erg moeilijk doet, zou ik meteen vragen of hij dit even zwart op wit wil bevestigen, dus met zijn handtekening eronder. Daarom altijd papier bij je hebben en een pen. ;)

Maar uit ervaring zijn de tips van Thea echt goed. Ik zeg altijd tegen anderen: NOOIT alleen gaan.
Thea, zou die brief die je mijn gaf ook niet voor Martijn kunnen werken? Meenemen naar het UWV en dan wel ondertekent door een arts, is voor het UWV wel een must.

En wat me nog te binnen schiet Martijn, je gaat naar Kempenhaege. Kunnen ze daar niet vaststellen hoeveel energie jij per dag hebt? Als je dat zwart op wit mee kunt nemen naar het UWV, dan zullen ze toch echt moeten inbinden.

Succes en hou ons op de hoogte.

Groetjes,
Swanica

Re: Tips om te gebruiken bij een WIA keuring bij het UWV

11
Swanica schreef:Er zitten goede tussen en rotzakken.
Dit is precies zoals je het omschrijft. Het is zo wisselend per arts en persoon helaas. Als fnv-consulent kom ik vaak mensen tegen met dit soort verhalen die, vaak uit onwetendheid, alleen dit soort trajecten ingaan. Advies is altijd om zo snel mogelijk (als je langer in de ziektewet verwacht te zitten) via de vakbond een wia begeleider te regelen. Als je lid bent van een bond heb je hier recht op. Hij/zij begeleiden je in het traject met werkgever t/m keuringen via het uwv. Het voordeel hiervan is dat er vaak heel andere gesprekken zijn als er iemand bij aanwezig is, zeker vanuit een vakbond. De mensen ((arbo)artsen/uwv ect) wegen hun woorden wel 2x af voordat ze iets zeggen en roepen. Ben je het er niet mee eens is het ook altijd makkelijker om bezwaar te maken en is juridische ondersteuning hierbij ook snel geregeld.
Dus ben zeker eens om:
Swanica schreef:NOOIT alleen gaan.
En mensen, wacht echt niet te lang. Ook al gaat het goed is het beter om het proces te bespreken met iemand dan te wachten totdat het fout gaat. Dan is het proces sturen naar wat voor jou het beste is niet altijd meer mogelijk en loop je achter de feiten aan.

Re: Tips om te gebruiken bij een WIA keuring bij het UWV

12
pinguin schreef:Hij geeft aan dat hij alleen het lekenverslag mag inzien, omdat hetgeen jij vertelt hebt aan de keuringsarts onder het medisch beroepsgeheim valt en hij er dus niets van mag weten.
Wat onder het medisch beroepsgeheim valt mag de patient altijd lezen, desnoods schakelt hij daarvoor een advocaat in. Daar heeft hij recht op. Dat geheim is juist gemaakt in het belang van de patient, zodat jouw medische zaken niet op straat komen te liggen; kunt U navragen bij het Juridisch Loket, Vakbond etc.