Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

1
Ik ben begonnen koolhydraatarm te eten. Maximaal 50 gram koolhydraten per dag.
Je lichaam heeft een voorkeur om energie te halen door koolhydraten te verbranden en daarna pas door vet te verbranden.
Wanneer je meer koolhydraten eet dan je verbrand, dan wordt het restant opgeslagen als vet. Het is dus niet zo, dat wanneer je veel vet eet, je ook dikker wordt.
Koolhydraten vind je in veel produkten. Uiteraard in koekjes, gebak, brood, pasta etc. Maar ook in tomaten, appels, melk etc.
Het is dus goed opletten wat en hoeveel je eet.

Wanneer je geen koolhydraten meer in je lichaam hebt wordt er gestart met het verbranden van vet (en dat is wat je wilt). Je lichaam gaat dan in ketose. Bij het verbranden van vet komen er ketonen vrij. Die zijn aan te tonen door ketosticks. Die doop je in je urine. Als ze verkleuren (roze/paars) dan is je lichaam in ketose.

Doen er meer mensen aan dit dieet? En heb je nog lekkere recepten? En goede ervaringen?

Weet iemand hoe het nu zit met vet bij dit dieet? Er wordt roomboter aangeraden en volvette kaas. Ik neem aan dat dat is om je een vol gevoel te geven. Maar is het zo dat je onbeperkt vet mag eten?
Ik eet wel eens griekse yoghurt van de lidl met 10% vet. Echt heel lekker. 3,5 gram koolhydraten bij 100 gram yoghurt. Is dat ok?

Mvg,
Martijn

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

2
Ha Martijn,

Ik heb me hier ooit eens (best wel excessief) in verdiept, om een reden die ik ben vergeten (lekker excessief dus ?).
Wat me er in elk geval van bij staat is dat als je echt zo ongeveer zonder koolhydraten de wereld door wilt, je dit eigenlijk niet lukt. Er is gewoon geen "basis" voor je avondeten, zeg maar. Dus :

Of het nu aardappels, pasta (zoals macaroni e.d.), rijst, bonen, of echt wat je ook maar als basis zou willen nemen ... het barst van de koolhydraten en eigenlijk zit in alles ongeveer evenveel (lees : het maakt dus niet uit of je nu pasta (soorten) of rijst (soorten) neemt - alles is evenveel. Of even "erg" als je wilt.

Mijn konklusie van destijds : dit dieet bestaat niet, tenzij je het avondeten overslaat. Tja, of je neemt 1 eetlepel rijst met een Edammer Kaas. Da's nog niet eens leuk voor 1 keer. Laat staan 2.
Ik ben begonnen koolhydraatarm te eten.
Maar eigenlijk ben je er dus al bekend mee.
... En vrees dat je niets aan mijn mening hebt ... :shock:
Peter
Resmed S9 (zonder bevochtiger) met Ultra Mirage Full Face M.
Voor alles wat ik hier schrijf en heb geschreven geldt dat het 100% mijn eigen waarneming is, tenzij expliciet anders vermeld.

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

3
Nu ik er zo over denk ... misschien kan ik tegenwoordig "slimer" proberen te doen dan vroeger. Ofwel :

Ik zit ineens te bedenken dat we wellicht in staat zijn om de koolhydraten die ergens in zitten, eruit te krijgen op de e.o.a. manier. Dus voorbeeld (slaat nergens op hoor - gewoon een verzonnen voorbeeld) : de pasta bakken.
Weet ik veel wat voor'n goedje wat koolhydraten afbreekt (zal toch wel bestaan ?).

Ik kom hierop doordat ik zelf ook nogal creatief doe met zoutloos;
wat je ook probeert met goedbedoelde adviezen en dieten en weet ik veel - het is allemaal niet te vreten. Echter, als je je verdiept in waar "zout" (natrium et al) zoal voor zorgt en je denkt wat meer chemisch (met de wetenschap dat ons lichaam ook een 100% chemische fabriek is) dan kan je door bepaalde manieren van koken echt 100% totaal geen behoefte meer aan zout hebben en alles smaakt weer even goed. Voorbeeld : heel hard (en kort) bakken (denk aan wat een Chinees met een wok doet).

Groeten,
Peter
Resmed S9 (zonder bevochtiger) met Ultra Mirage Full Face M.
Voor alles wat ik hier schrijf en heb geschreven geldt dat het 100% mijn eigen waarneming is, tenzij expliciet anders vermeld.

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

4
Ha Peter,

Het valt wel mee hoor. Vlees en vis bevatten geen koolhydraten. En groente over het algemeen maar weinig. Aardappelen en pasta inderdaad wel. Die laat ik ook weg.

Een gewone snee volkoren brood bevat 15 gram koolhydraten. Een snee koolhydraatarm brood (jumbo) bevat 5 gram koolhydraten. Melk 4,5 gram kh/100 ml, unsweatned sojamelk 0,2 kh/100ml.


Het is dus puzzelen om niet boven die 50 gram per dag uit te komen.

Het is natuurlijk wel zo dat wanneer je op een gezond gewicht bent gekomen, je langzaamaan koolhydraten gaat toevoegen totdat je in gewicht gaat aankomen om uit te vinden hoeveel gram koolhydraten per dag voor jou de limiet is.

Gr, Martijn

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

5
Martijn,
Het valt wel mee hoor. Vlees en vis bevatten geen koolhydraten. En groente over het algemeen maar weinig. Aardappelen en pasta inderdaad wel. Die laat ik ook weg.
Maar dat bedoel ik precies; je kan toch zo'n "basis" niet gaan weglaten ?
Of ga je dan 'savonds 3 karbonades eten van 300 gram per stuk ?

Maar snap je ? daarom vind ik dat dit dieet niet bestaat; je kan geen goed avondeten verzinnen. Tenzij je alsnog iedere avond alleen vlees of vis (vis is nog beter) met groenten neemt. Ik denk dat ik daar niet goed van zou worden. En oh, als je 1 karbonaatje neemt met een berg peultjes (geen idee over de peultjes) en je kan daarop leven, dan is er niet veel aan de hand; kwestie van dus de aardappels, rijst en pasta weglaten.
Kan je natuurlijk denken dat iemand van 104 Kg snel 64 Kg wordt (en dat zal ook best wel), maar ik denk dat iemand van 104 Kg die 3 karbo's nodig heeft (en dat gaat je de keel wel uithangen) omdat 'ie anders van z'n stokje gaat.

Spannend wel ...
Peter
Resmed S9 (zonder bevochtiger) met Ultra Mirage Full Face M.
Voor alles wat ik hier schrijf en heb geschreven geldt dat het 100% mijn eigen waarneming is, tenzij expliciet anders vermeld.

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

6
Mensen, het is heel simpel.
Je mag álles eten.
Echt álles!

Maar met mate en met voldoende beweging.

Calorieën erin=> calorieën eruit, dát moet in balans zijn.

30 jaar geleden was vlees vergif, het moest vis zijn, lever, niertjes (brrrr, pisfilters) en als het dan echt niet anders ging een stukje gekookte kip.
Het eventuele hongergevoel mocht met magere zuivel tegengegaan worden.

Toen werd vet de grote vijand.
Daarna zout.
Vervolgens gaan we bijna dóód van zuivel.

Nu zijn koolhydraten en suiker de grote killers. Terwijl je al die stoffen gewoon nodig hebt.
Stop met eten na één bordje.
Kies het toetje een beetje mager, of een klein portie.
Kies je koekje bij de koffie even goed uit en beperk snacken (want zelfs dát mag) tot 1 á 2 bitterballetjes.

Dit, in combinatie met sporten, zorgt er voor dat je afvalt
Geniet, maar eet met mate.
"Er bestaan geen eindes. Er zijn alleen nieuwe beginnen." (Menno M.)

Mijn colums verzameld op een blog: https://zeemanaanwal.blogspot.com/

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

7
Oh, maar zo kan ik ook nog wat toevoegen (wederom niet erg nuttig) :

Al m'n levenlang hoor ik over glazen bier en botherhammen met pindakaas. 1 op 1 dezelfde hoeveelheid calorieën (toch ?).
Toen ik kleiner was, heeeel lang gelezen, snapte ik alleen de boterham met pindakaas. Bier nog niet. Tegenwoordig, ook al heel lang, snap ik beiden. Yep.

Maar nu klopt er iets niet hoor;
Als ik net zo veel boterhammen met pindakaas zou eten als dat ik bier drink, dan zou ik qua calorie-balans intussen meer moeten wegen dan een space shuttle.
Anders gezegd : aangaande de hoeveelheid bier zou ik veel en veel te veel calorieën moeten binnenkrijgen om gezond te zijn. Sporten ? ja, ooit. Maar vast wel 30 jaar geleden.

En als we het toch over pasta hebben, of bami ... geef mij maar 3 borden. En niet van die kleintjes. En gewoon elke dag weer. Week in week uit. Jaar in jaar uit.

En wat voor'n werk doet Petertje dan ? nou, iets op een bureaustoel.
Dan is hij veel te zwaar ?
Ook niet.

Veel plezier met de calorieën. Maar ik heb er nooit in geloofd. Klopt gewoon geen bal van.
Peter
Resmed S9 (zonder bevochtiger) met Ultra Mirage Full Face M.
Voor alles wat ik hier schrijf en heb geschreven geldt dat het 100% mijn eigen waarneming is, tenzij expliciet anders vermeld.

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

8
Hallo Peter
PeterBeter schreef: Veel plezier met de calorieën. Maar ik heb er nooit in geloofd. Klopt gewoon geen bal van.
Gelukkig hoeven wij geen calorieën te tellen. Wij mogen zo veel eten als wij willen. Mijn man is er ook blij mee want ik maak heerlijke maaltijden. Hij eet gewoon zijn koolhydraten, ik doe het op basis van dit dieet. Ik was 10 KG kwijt in 5 weken. De resterende 4 wil ik met bewegen/ sporten onder controle krijgen. Ik ben dus nu in de: 'Hou dit gewicht fase'. Gaat prima, lekker eten en nooit honger. Ik zou er zo een receptenboek van kunnen maken.

Dit dieet is van Sandra Houtepen, wetenschappelijk medewerker van de apneuvereniging. Zij heeft het haarfijn uitgezocht. Ik mag het geven aan mensen die er serieus mee aan de slag willen omdat het voor mensen met apneu zo moeilijk is. Ik werk met een multidisciplinair team waarin ook 5 gespecialiseerde diëtisten werken. Deze vinden het alle 5 een verantwoord dieet. Het is geen crashdieet maar een verantwoorde manier van eten. Ik doe dit nu van begin maart en voel mij er prima bij.

Groetjes, Thea

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

9
Hoi Menno
Menno M. schreef: Nu zijn koolhydraten en suiker de grote killers. Terwijl je al die stoffen gewoon nodig hebt.
Stop met eten na één bordje.
Kies het toetje een beetje mager, of een klein portie.
Kies je koekje bij de koffie even goed uit en beperk snacken (want zelfs dát mag) tot 1 á 2 bitterballetjes.

Dit, in combinatie met sporten, zorgt er voor dat je afvalt
Geniet, maar eet met mate.
Je hoeft er niet in te geloven. Maar juist bij dit dieet is de balans zorgvuldig uitgezocht. Sandra Houtepen is een autoriteit op het gebied van apneu die zich in alle facetten heeft verdiept. Zij legt het idee hierachter ook zorgvuldig uit, compleet met de hormonale onbalans als gevolg van apneu.

Groetjes, Thea

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

10
Het was eigenlijk niet mijn bedoeling om een discussie te openen, maar ik was op zoek naar medestanders.
Iedereen moet helemaal zelf weten al dan niet afvallen en hoe.
Maar ik probeer het nu met koolhydraatarm en ik was benieuwd of er meer mensen waren die dat doen en of zij nog goede tips in de vorm van recepten of voedingsmiddelen hebben.

Gr,Martijn

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

11
Theab schreef:Gelukkig hoeven wij geen calorieën te tellen. Wij mogen zo veel eten als wij willen. Mijn man is er ook blij mee want ik maak heerlijke maaltijden. Hij eet gewoon zijn koolhydraten, ik doe het op basis van dit dieet. Ik was 10 KG kwijt in 5 weken. De resterende 4 wil ik met bewegen/ sporten onder controle krijgen. Ik ben dus nu in de: 'Hou dit gewicht fase'. Gaat prima, lekker eten en nooit honger. Ik zou er zo een receptenboek van kunnen maken.

Dit dieet is van Sandra Houtepen, wetenschappelijk medewerker van de apneuvereniging.
Ha die Thea,

Het was me vanmorgen al niet echt duidelijk en nu twijfel ik nog meer ... of juist niet;
Wat bedoel je met "ik doe dit op basis van DIT dieet" ?? welk dieet ?
Wie is WIJ (in "wij hoeven geen calorieën te tellen") ? jij en Martijn ?

Punt is, ik vond dit topic :
https://www.apneuvereniging.nl/forum/vi ... =50&t=7999
Daarin blijkt jouw zelfde Mw Houtepen een koolhydraat-arm dieet voor te schrijven. Dus, bedoel je dat ?
En bedoelt Martijn dat dan ook ?

En Martijn, het is denk ik best goed om het topic achter die link even door te lezen (zijn maar enkele posts).

Prettig weekend alvast,
Peter (de Pestkop - gaat zo maar weer pasta maken met heeeel veel tomaten erin en de rest gaat hij nog verzinnen - tijdens een biertje natuurlijk [upside])
Resmed S9 (zonder bevochtiger) met Ultra Mirage Full Face M.
Voor alles wat ik hier schrijf en heb geschreven geldt dat het 100% mijn eigen waarneming is, tenzij expliciet anders vermeld.

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

13
Ik heb het dieet van Thea (hoewel Atkins, Paleo en dokter Frank waarschijnlijk hetzelfde is).
En Thea heeft het van Sandra Houtepen.
En met wij bedoelt Thea waarschijnlijk de gehele koolhydraatarme community :mrgreen:

Nee geen kaas over de pasta. Kaas bevat geen koolhydraten. Hetgeen gek is, want melk bevat dat wel.

Flesje bier bevat 9 gram koolhydraten.

Ik eet salade met Hollandse garnalen. Maar ik heb bij de borrel wel lekker een paar stukken gekookte worst en brie genomen. MMhhmmmm.
Smakelijk eten!

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

14
Ik kan het toch niet laten, dom, ik weet het, ik ga straks ook stil in een hoekje zitten om me te schamen....

Het gaat niet om de kalorieen, het gaat om de verzadigde en onverzadigde vetten. En de suikers.

Begin ik bij bier. Ja daar zit geen vet in, echter, wel veel suikers,

Het welbekende bierbuikje zal een combinatie zijn van en die suikers en het overschot aan bitterballen en snacks die hierbij genuttigd worden (in kroegen). Ook in nootjes zitten namelijk de verkeerde vetten!

Toen ik de diagnose diabetes 2 kreeg was ik helemaal in paniek. In de supermarkt. In werkelijk alles zit suiker. Voor mijn gevoel kon en mocht ik niets meer eten drinken, behalve water. Totdat ik mijn eerste consult had bij de poh.

Ik mag echt alles eten, maar met mate. Rekening houden met de vetten die er in zitten en dus niet te veel. Maar vooral bewegen!

Ik drink nu suikervrij, geen coca cola meer, vind het niet eens meer lekker. Ik drink nu water, thee met stevia klontjes en 7up free, die ik echt het lekkerst vind. Zelfs lekkerder dan de normale, waarvan ik laatst een slok nam, gatver, wat zoet.

Gebak ik gewoon wat ik al altijd at, niks geen suikervrij, is niet eens lekker.

Bier drink ik ook gewoon. Niet te veel, niet elke dag.

In het forum kun je ook lezen over mn hardlopen. Ik beweeg dus.

Met succes. Hopelijk mag ik eind deze maand die laatste pil afschrijven en ben ik pilvrij!

Back on topic, ik dwaal weer af...

Ik eet minder. Toch neem ik, als ik het lekker vind die tweede portie, ook eet ik nog gewoon een shoarmaatje of patatje. Maar wel met mate. En snoepen ook veel minder!

Wat wel het meeste heeft gedaan, waardoor ik dus eigenlijk die kilos kwijt ben, zo ong 15 kg, is geen suikerhoudende dranken en bewegen!

Dat is, in elk geval voor mij, de manier. Geen gepuzzel met kalorieeen, joules en grammen dit en grammen dat. Gewoon stoppen als je vol zit en niet door eten!

Maar goed, dat werkt voor mij dus zo...

Ik zoek nu het hoekje op :wink:

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

15
Zeg Martijn, ik wil je topic niet weer off track brengen ...
Maar wij hebben gisteren voor het eerst een zalm gepekeld, dat 12 uur laten intrekken (vocht uittrekken dus), is vanmorgen afgespoeld en ligt vanaf toen 24 uur te drogen, gaat ergens morgenochtend de koudroker in (wat gewoon een bbq is met alleen rook (smeulend houtmot)) om daar medio zondag uit te komen. Dan nog 24 uur rijpen (minimaal) en ...

En DAT is lekker !!!
Moet je normaal de buurt voor uitnodigen om het op een toastje op te eten. Maar ja, toastje is weer niet goed natuurlijk, dus dan maar gewoon opslobberen.

Groet,
Peter

PS: Bijvoorbeeld :
http://www.macsbbqpit.com/koud_gerookte_zalm/

PPS: Dank voor de toelichting !
Resmed S9 (zonder bevochtiger) met Ultra Mirage Full Face M.
Voor alles wat ik hier schrijf en heb geschreven geldt dat het 100% mijn eigen waarneming is, tenzij expliciet anders vermeld.

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

16
Ik wel on topic maar met lekker eten. @ Martijn als ik weet dat ik een BBQ heb, eet ik 's morgens en bij de lunch een grote gevulde omelet met daarbij een dubbeldik met roomboter gesmeerde snee brood met flink wat beleg. Bij de BBQ rooster ik mijn 2 sneden brood die ik nog mag op de BBQ en besmeer die royaal met eigen gemaakte kruiden roomboter.

Mayonaise maak ik meestal zelf, duurt ongeveer 1 minuut, en maak daar mijn sausjes van. Dan vind ik dat ik een beetje mag zondigen en doe ik een scheut sherry in de cocktailsaus, heerlijk. Ik moet altijd opletten dat ik zelf nog van mijn sausjes kan nemen want die vindt bijna iedereen lekkerder dan de flesjes. Zo ook mijn salades. Hetzelfde doe ik met gourmetten of steengrillen, wat wij bij slecht weer vaak doen. Bij erg warm weer overdadig gevulde maaltijdsalades die snel klaar zijn en volgens familie en vrienden menig restaurant eer aan doen.

In fase 2 mag je weer kaas maar ook in fase 1 als tussendoortje ook kaasblokjes. Dat heb ik nooit genomen maar juist gebruikt voor bij de warme maaltijd, geraspt of in een saus. Kleine zonde maar af en toe wat kookroom gebruiken kom je echt geen kilo's van aan. Ik ben nog nooit zo snel afgevallen maar heb ook nooit zonder enkele moeite mijn gewicht behouden. Ik heb wel koolhydraatarme rijst die prima smaakt en die gebruik ik af en toe als ik rijsttafelgerechten maak. Maar zonder vind ik ook prima. Met wat fantasie kom je een heel eind maar koken is altijd mijn hobby geweest.

Groetjes, Thea

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

17
Hoe maak je die mayo Thea? Ik koop altijd Belse mayonaise bij de Jumbo. Dat is mayo zonder suiker.

Dat van die kaas snap ik niet helemaal. Als ik op de verpakking kijk van mijn jong belegen kaas, dan staat er op: 0 gr koolhydraten per 100 gram. Ik kan me voorstellen dat er in kaas veel verzadigde vetten zitten en je daarom er niet veel van mag.

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

18
Hoi Martijn
pinguin schreef:Hoe maak je die mayo Thea? Ik koop altijd Belse mayonaise bij de Jumbo. Dat is mayo zonder suiker.

Dat van die kaas snap ik niet helemaal. Als ik op de verpakking kijk van mijn jong belegen kaas, dan staat er op: 0 gr koolhydraten per 100 gram. Ik kan me voorstellen dat er in kaas veel verzadigde vetten zitten en je daarom er niet veel van mag.
Ik koop ook wel mayonaise bij de reform zonder suiker. Die gebruik ik bij extreem warm weer omdat in verse mayonaise rauwe eieren zitten en op een Salmonella infectie zit niemand te wachten. Zelf gemaakt vind ik persoonlijk lekkerder. Mijn familie ook.

Recept Mayonaise
Ingrediënten
• 1 ei op kamertemperatuur
• Enkele druppels citroensap of azijn
• Peper en zout
• 1 theelepel mosterd
• 2 dl (arachide)olie
• 2 tot 3 druppels vloeibaar zoet (ik gebruik vloeibaar Stevia)
Bereidingswijze
• Doe alle ingrediënten in een hoge smalle beker en plaats een staafmixer op de bodem. Zet de staafmixer aan en trek hem langzaam omhoog in de beker zodat er een gebonden massa ontstaat.

Arachide olie vind ik lekkerder dan Olijfolie in dit recept. Die is neutraler dan olijfolie. Bij warmer weer gebruik ik meer mosterd voor de binding. Ik heb altijd veel verse kruidenplanten in mijn vensterbank en tuin. Dit ben ik van vroeger uit gewend omdat mijn man toen vanwege zijn extreme hypertensie strikt zoutloos moest eten. Gelukkig is ook dat achterhaald en mag je normaal zout gebruiken bij hypertensie maar niet extreem. Kruiden zijn dan lekker en ik maak er volop gebruik van. Vroeger altijd van gecultiveerde kruiden maar tegenwoordig ook van van wilde kruiden die in de vrije natuur te vinden zijn.

Groetjes, Thea

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

19
Thea, je was het plaatje nog vergeten :

Afbeelding


haha

(wij noemen het mosterdsaus maar het is gewoon de beste mayo en in ons geval zonder zout - mosterd is ook zz)

PS: Met olijfolie is niet te vreteh !

PPS:
Zet de staafmixer aan en trek hem langzaam omhoog in de beker zodat er een gebonden massa ontstaat.
Martijn, langzaam is : 30 seconden of nog wel langer. Niet op en neer gaan dus ! Heel langzaam hoger en hoger.
Resmed S9 (zonder bevochtiger) met Ultra Mirage Full Face M.
Voor alles wat ik hier schrijf en heb geschreven geldt dat het 100% mijn eigen waarneming is, tenzij expliciet anders vermeld.

Re: Het grote KOOLHYDRAATARM dieet topic

20
En Thea,
Ik heb wel koolhydraatarme rijst die prima smaakt
Wat is dit dan (merk) ?
Ik heb het niet (meer) nodig hoor, maar ik weet nog wel dat ik zoiets nooit heb kunnen vinden, destijds.

Dank je,
Peter
Resmed S9 (zonder bevochtiger) met Ultra Mirage Full Face M.
Voor alles wat ik hier schrijf en heb geschreven geldt dat het 100% mijn eigen waarneming is, tenzij expliciet anders vermeld.