Uitleg over veel gebruikte Apneu termen en afkortingen

1
Op de website van onze Vereniging staat een woordenlijst: https://apneuvereniging.nl/woordenlijst/.

Begrippenlijst die Resmed hanteert: https://www.resmed.com/en-us/healthcare-professional/products-and-support/glossary/

https://www.cpap.com/blog/definitions-cpap-terms/

https://www.cpapsupplyusa.com/blog/post/cpap-glossary-definitions

https://cpaprx.com/sleep-apnea-cpap-glossary/

https://clinicalsleep.com/glossary-of-terms/

Meest gebruikte termen en begrippen:

A-Flex
Een algoritme van Respironics om het comfort te verbeteren. Dit gebeurt door het aanpassen van de druk van de CPAP aan het eind van de inademing en tijdens het uitademen, op basis van een door de gebruiker vastgelegde instelling.

AHI
Apneu-hypopneu index. Het gemiddeld aantal apneu en hypopneu gebeurtenissen per uur.

Apnea
Apneu
Een apneu wordt geïndiceerd wanneer er een vermindering in de luchtstroom met 80% / 75% (Respironics / ResMed) optreedt gedurende 10 seconden in vergelijking met de gemiddelde luchtstroom over een periode van enkele minuten òf als er geen luchtstroom wordt waargenomen gedurende 10 seconden.

Respironics System One: Een apneu wordt herkend wanneer er een reductie in de luchtstroom optreedt van 80% ten opzichte van een gemiddelde over tenminste 10 seconden als er geen luchtstroom wordt waargenomen gedurende 10 seconden. Tijdens de apneu worden een of meer druk testpulsen door het apparaat gegeven. Het apparaat evalueert de respons van de patiënt op deze pulsen en beoordeelt of de apneu is opgetreden bij een open of een geblokkeerde luchtweg. De luchtweg is open als er door de test puls een aanzienlijke luchtstroom optreedt, anders is de luchtweg geblokkeerd.

ResMed: Een apneu wordt herkend wanneer de luchtstroom daalt met meer dan 75% gedurende ten minste 10 seconden.

ASV
Adaptive Servo-Ventilation
Adaptieve ventilatie-instelling
Heeft betrekking op een lagedruk ventilator met elektronische drukregeling. De druk van het apparaat wordt continu aangepast voor ondersteuning van de ademhaling. Het apparaat verbetert de ademhaling door het leveren van lucht onder druk door een patiënten schakeling. Het detecteert de ademinspanning van de patiënt door het bewaken van de luchtstroom in de schakeling en regelt zijn uitvoer om te helpen bij inademing en uitademing.

Auto-CPAP
Auto-CPAP
Een CPAP die continu automatisch drukveranderingen instelt op basis van de wisselende eisen van de patiënt.

AVAPS
Average Volume Assured Pressure Support
Een therapie met druk ondersteuning gebaseerd op een gemiddelde volume.

Average AHI
Gemiddelde AHI
De gemiddelde AHI (Apneu-hypopneu index) is het totale aantal apneus en hypopneus dat optreedt tijdens de slaap, gedeeld door het aantal uren therapie.

Average Hours of Use
Gemiddeld aantal gebruiksuren
Het totale aantal uren dat de patiënt therapie kreeg gedeeld door het totaal aantal dagen van gebruik.

Average Time in Large Leak Per Day
Gemiddelde tijd met een groot lek per dag
Geeft de gemiddelde hoeveelheid tijd die de patiënt doorbracht met grote luchtlekkage die de therapie in gevaar kan brengen. Dit kan het gevolg zijn van een slecht passend masker.

Bi-Flex
Een kleine druk verlaging (niveaus 1, 2, of 3), tijdens het laatste deel van de inademing en tijdens de actieve uitademing (het begin van de uitademing)

Bi-Level
Een CPAP met twee verschillende drukniveaus (IPAP en EPAP). Deze zorgen voor een meer natuurlijke manier van het leveren van therapie aan de patiënt en resulteert in een beter comfort. De machine schakelt tussen verschillende drukken bij inademen en uitademen.

BPM
Breaths per Minute
Ademhalingen per minuut

Beats per Minute
Slagen per minuut (pols) in het kader van hartslag (bij oxymetrie).

C-Flex
Respironics: Een kleine druk verlaging tijdens het begin van de uitademing.

Cheyne-Stokes Respiration
Cheyne-Stokes ademhaling (Zie ook bij Periodic Breathing)
Cheyne-Stokes ademhaling is een abnormaal ademhalingspatroon gekenmerkt door een progressief diepere en soms snellere ademhaling, gevolgd door een geleidelijke afname die resulteert in een tijdelijke stop met ademhalen (een apneu). Het patroon herhaalt zich met een cyclus tussen 30 seconden tot 2 minuten. Het is een oscillatie van ventilatie tussen apneu en hyperpneu en wordt geassocieerd met veranderende partiële drukken van zuurstof en kooldioxide.
Cheyne-Stokes ademhaling en cyclische ademhaling zijn de twee gebieden op een spectrum van ernst van wisselend slagvolume. Het onderscheid ligt in wat we zien gebeuren in het dieptepunt van de ventilatie: indien er sprake is van apneu, beschrijven we het als Cheyne-Stokes ademhaling (aangezien apneu een belangrijke functie was in de oorspronkelijke beschrijving), indien er slechts hypopneu optreedt (abnormaal kleine maar niet afwezige ademhalingen) dan noemen we het cyclische ademhaling. Fysiologisch en mathematisch zijn de verschijnselen minder verschillend dan zij lijken omdat een ademteug die kleiner is dan de anatomische dode ruimte, in feite niet de long ventileert en dus - vanuit het oogpunt van gasconcentraties in een longblaasjes - het dieptepunt van hypopneu bij cyclische ademhaling niet kan worden onderscheiden van apneu.
Deze verschijnselen kunnen optreden tijdens waken en tijdens de slaap, waar ze het centrale slaapapneu syndroom (CSAS) worden genoemd.
System One vat deze verschijnselen samen onder de term Cyclische ademhaling (PB, zie daar).

cm H2O, cmWK
Meeteenheid van druk; centimeter waterkolom, nagenoeg gelijk aan hectopascal (hPa).

Compliance
Naleving, compliantie
De consistentie en nauwkeurigheid waarmee een patiënt de door een arts of andere gezondheidswerker voorgeschreven regime volgt. Voornamelijk door meer dan 4 uur per dag van de therapie gebruik te maken.

Compliance Graph
Nalevings grafiek
Geeft een beeld van het therapie-gebruik van de patiënt en de naleving door de patiënt.

CPAP
Continuous Positive Airway Pressure
Continue positieve luchtdruk in de luchtweg
. Meestal wordt een apparaat bedoeld dat middels een (stille) luchtpomp via een slang lucht naar een masker over de neus van de patiënt stuurt. Hierdoor wordt bewerkstelligd dat de luchtwegen niet dichtklappen.

CSR
Afkorting voor Cheyne-Stokes Respiration, zie daar.

Daily Events Per Hour
Dagelijkse gebeurtenissen per uur
Aantal evenementen per uur gedurende een nacht van de therapie.

Desaturation
Desaturatie
Een indicatie dat de gemeten zuurstof in het bloed (SpO2) van de patiënt werd verlaagd met 3% of meer.

Diagnostic RDI
Diagnostic Respiratory Disturbance Index
Diagnostische index van verstoring van de ademhaling
Het totale aantal ademhaling gebeurtenissen gedeeld door het totale slaaptijd, zonder therapie.

DME
Distributor of Durable Medical Equipment
Distributeur/leverancier van duurzame medische apparatuur.

EPAP
Expiratory Positive Airway Pressure
Positieve luchtwegdruk bij de uitademing.

Exhaled Tidal Volume
Uitgeademde Teugvolume
De hoeveelheid lucht die bij elke ademhaling uit de longen komt.

FL
Flow Limitation
Luchtstroombeperking is een gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen zoals gedetecteerd door een verandering in de vorm van het stroomsignaal.
Respironics System One: Werkt alleen bij Auto CPAP, niet bij CPAP of BIPAP. Het algoritme zoekt naar relatieve veranderingen in de piek, vlakheid, rondheid, of scheefheid van de golfvorm van de inademing. Deze veranderingen worden waargenomen zowel over een korte tijdsperiode (groepen van 4 ademhalingen) en over een lange periode (enkele minuten). Statistische analyses worden gebruikt om valse meldingen te helpen minimaliseren terwijl het apparaat gevoelig moet zijn voor zelfs kleine veranderingen.

Flow Limitation Index
Index van de beperking van de luchtstroom
Veranderingen in de luchtstroom worden opgenomen als gebeurtenissen. De index wordt berekend door het totale aantal stroombeperking gebeurtenissen per nacht te delen door het aantal gebruiksuren. Opmerking: De gemiddelde index wordt berekend door het totale aantal gebeurtenissen te delen door het aantal dagen therapie. Dit kan worden gebruikt om aan te geven of er een aanzienlijke verslechtering van het stroomsignaal optreedt, waardoor de druk zou toenemen. Deze waarde wordt alleen gerapporteerd bij automatische machines.

GMT
Greenwich Mean Time
Een tijdzone, (Greenwich / Londen) ook wel bekend als Universal Coordinated Time (UTC).

Hours of Usage
Uren van gebruik
Geeft gebruikspatronen op datum weer.

Hypopnea
Hypopneu
Een hypopneu treedt op is als er ongeveer 40% reductie in de luchtstroom optreedt gedurende tussen 10 en 60 seconden, vergeleken met de gemiddelde luchtstroom over een langere periode van enkele minuten. Na een vermindering in de luchtstroom, moet het therapieapparaat twee normale ademhalingen zien om de gebeurtenis te zien als een potentiële hypopneu (Respironics detecteert bij 40% reductie en ResMed detecteert bij 50% reductie).

Hypopnea Index
Hypopneu-index
De Hypopneu Index wordt berekend door het totale aantal hypopneu events per nacht te delen door het aantal gebruiksuren.
Respironics System One: Een hypopneu wordt gedetecteerd wanneer er een ongeveer 40% vermindering optreedt in de luchtstroom ten opzichte van een basislijn gedurende tenminste 10 seconden.
ResMed: Als de luchtstroom afneemt tot 50% gedurende ten minste 10 seconden.

IPAP
Inspiratory Positive Airway Pressure
Positieve luchtwegdruk bij inademing

Leak
Lek
De hoeveelheid lucht lekkage in het patiëntcircuit bestaande uit de noodzakelijke lek in het masker (bekend gegeven per type masker) en de onbedoelde, nadelige lek langs het masker (meestal door te strak aantrekken, of een verkeerd type masker). Respironics geeft beide weer, ResMed alleen de onbedoelde lek.

LL
Large Leak
Grote hoeveelheid lek

LPM
Liter per Minute, l/min

MaP
Minutes at Pressure, Minuten onder druk.

Mean Pressure
Gemiddelde druk
Gemiddelde apparaat druk vermenigvuldigd met de tijdsduur gedeeld door de totale tijd in het apparaat.
Minute Vent
Minuut ventilatie
De gemiddelde minuutventilatie (ademhalingsvolume x aantal ademhalingen per minuut).

NRAH Index
Non-Responsive Apnea / hypopnea index, een non-reactie apneu-hypopneu markering wordt gezet wanneer een patiënt apneus en hypopneus heeft maar niet reageert op de verhoogde druk van een therapieapparaat. Het wordt gedetecteerd wanneer de patiënt ten minste 2 apneus en / of hypopneus heeft, het drukniveau van het therapieapparaat toeneemt met minstens 3 cm H2O, en de patiënt nog steeds apneus en/of hypopneus hebben. Totaal aantal markeringen gedeeld door Totaal aantal sessie uren = Index.

Obstructive Apnea
Obstructieve apneu
Een obstructieve apneu (OA) is een tijdelijke stopzetting van de luchtstroom veroorzaakt door samenklappen van de luchtwegen, hetzij geheel of gedeeltelijk, zonder een stopzetting van de respiratoire inspanning.

Obstructive Apnea Index
Obstructieve apneu index
De obstructieve apneu-index wordt berekend door het totale aantal obstructieve apneu gebeurtenissen per nacht te delen door de gebruiksuren.

OSA
Obstructief Slaap Apneu

PB
Periodic Breathing, cyclisch ademen (CA)
Dit is een Respironics data functie gedefinieerd als een aanhoudend afnemend en wassend ademhaling patroon dat zich herhaalt tussen 30 en 100 seconden. Het dieptepunt van de ademhaling wordt gekenmerkt door ten minste een vermindering van 40% in de luchtstroom van een gevestigde basislijn. Het patroon moet aanwezig zijn gedurende enkele minuten voordat het kan worden aangemerkt als cyclische ademhaling. Er wordt geen aanpassing van de therapie gemaakt als reactie op cyclische ademhaling.

Patient-Triggered Breaths
Ademhalingen geïnitieerd door de patiënt.

Peak Average Pressure
Hoogste gemiddelde druk
De grootste gemiddelde CPAP Druk in het datumbereik.

Pressure
Druk
De druk instellingen en de gemiddelde geleverde drukken worden aangeduid als gekleurde lijnen op rapporten.
90% & 95% Pressure reports
90% en 95% druk rapporten
90% druk (bij System One) De druk die het apparaat gedurende 90% van de tijd niet overschreden heeft.
95% druk (bij ResMed S9) De druk die het apparaat gedurende 95% van de tijd niet overschreden heeft.

Pressure Pulses
Druk pulsen
Gegevens beschikbaar bij Respironics System One machines. Kleine test pulsen of pufjes van lucht om de machine te helpen beslissen of een apneu gebeurtenis obstructief was of dat de luchtwegen vrij waren. Dit aantal kan sterk variëren en is van geen belang voor de therapie.

Pressure Support
Drukondersteuning
Verschil tussen IPAP en EPAP druk op de bi-level machines.

Ramp
Aanloop
Tijdens de aanlooptijd begint de therapie bij een lagere druk dan voorgeschreven. De druk neemt langzaam toe in de tijd tot de voorgeschreven druk, zodat de patiënt in slaap kan vallen.

Ramp Time
Aanlooptijd
De tijd waarin de druk toeneemt van de oorspronkelijke lage waarde, naar het voorgeschreven waarde.

RERA
Respiratory Event Related Arousal, (gedeeltelijk) ontwaken, gerelateerd aan een ademincident. Een reeks ademhalingen gekenmerkt door toenemende ademhalingsinspanning leidt tot een prikkeling uit de slaap, die echter niet voldoet aan de criteria voor een apneu of hypopneu. Het is een term van de Respironics System One en wordt gedefinieerd als een ontwaken uit de slaap nadat gedurende 10 seconden of langer ademhalingen worden gekenmerkt door toenemende inspanning, maar die niet voldoen aan de criteria voor een apneu of hypopneu. Snurken, dat meestal wordt geassocieerd met deze aandoening, hoeft niet aanwezig te zijn. Het RERA algoritme meet een opeenvolging van ademhalingen die zowel een subtiele verlaging van de luchtstroom als een progressieve beperking van de stroming vertonen. Indien de ademhaling wordt beëindigd door een plotselinge toename in de luchtstroom met de afwezigheid van stroombegrenzing en indien niet voldaan wordt aan de voorwaarden voor een apneu of hypopneu, wordt het een RERA genoemd.
Overigens wordt de therapiedruk hierdoor niet aangepast.

RDI
Respiratory Disturbance Index, index van de verstoring in ademen, het totaal van AHI en RERA.

REMstar Auto Flags
REMstar Auto Markeringen
Meetresultaten met intervallen van 30 seconden voor de volgende gebeurtenissen:
• NR = Niet-Responsieve Apneu / Hypopneu
• OA = Obstructieve apneu
• H = Hypopneu
• FL = Beperking van de luchtstroom
• S = Snurken
• AHI = Apneu / Hypopneu Index (de som van de Apneus en Hypopneus gedeeld door het aantal uren therapie).

RR
Respiration Rate, Ademhalingsfrequentie, uitgedrukt in het aantal ademhalingen per minuut.

S/T
Spontaneous/Timed therapy mode, Spontane / getimede therapie modus

SD Card
Een SD-kaart (Secure Digital Card) is een geïntegreerde schakeling die is gehuisvest in een compacte, robuuste behuizing van kunststof. SD-kaarten zijn ontworpen om gegevens op te slaan en om de overdracht van gegevens tussen apparaten uitgerust met een SD-kaartsleuf mogelijk te maken.

Session
Sessie
Een tijdsduur waarin de therapie is geleverd met pauzes die niet langer duren dan een uur.

Sigh
Zucht
Een adem met 1,5x het normale volume die wordt geleverd om de 100 verplichte of geassisteerde ademhalingen.

Sleep Therapy Flags
Slaaptherapie markeringen
Meetresultaten op intervallen van 30 seconden voor de volgende gebeurtenissen:
• OA = Obstructief Apneu
• H = Hypopneu
• S = Snurken
• AHI = Apneu / Hypopneu Index (de som van de Apneus en Hypopneus tijdens de nacht, gedeeld door het aantal uren therapie).

SmartCard
Een type geheugenkaart in sommige (oudere) therapie apparaten, die het apparaat gebruik van gegevens van de patiënt registreert. De SmartCard kan worden verwijderd voor eenvoudig downloaden van de gegevens in EncorePro. SleepyHead kan er niet mee overweg.

SmartCard Reader/Writer
SmartCard lezer / schrijver
De SmartCard lezer / schrijver wordt gebruikt om de gegevens te downloaden uit een SmartCard.

Snore
Snurken
Een hard geluid uit de bovenste luchtwegen tijdens de slaap, zonder episoden van apneu.
Respironics System One: Snurken wordt gedetecteerd wanneer een bepaalde frequentie tijdens het inademen wordt gedetecteerd. De detectie van vibrerend snurken wordt uitgeschakeld bij een druk van meer dan 16 cm H2O.

Split Night
Gebroken nacht
Een modus waardoor het automatische CPAP-algoritme kan worden vertraagd door een vooraf instelbare tijdsinterval.

Ti
ResMed: Duur van inademing (de stroom door de luchtwegen naar de longen), uitgedrukt in seconden (voortschrijdend gemiddelde over 5 ademhalingen).

Ti Max.: Maximale inspiratietijd in seconden.
Ti. Min.: Minimale inspiratietijd in seconden.

Tidal Volume
Teugvolume
De hoeveelheid lucht die van elke ademhaling in en uit de longen stroomt (ml).

Total AHI
Totale AHI
De som van de Apneus en Hypopneus gedeeld door het aantal uren therapie.

VAPS
Volume Assured Pressure Support, volume verzekerde drukondersteuning, ademtocht correctie naar een doel ademvolume.

Vibratory Snore (VS) Index
Vibrerende Snurken (VS) Index
De VS-index is het totale aantal snurken per nacht gedeeld door de uren van gebruik.

VTE
Geschatte gemiddelde uitgeademde volume per ademtocht.

RESMED programma ResScan

File Bestand
View Weergeven
Tools Extra
Download Downloaden
Help Help
Start Start
New … Nieuw
Open … Openen
Save Opslaan
Download Downloaden
Settings Instellingen
Profile Profiel
Review Overzicht
Notes Aantekeningen
Report Rapport
Statistics Statistieken
Summary Graphs Overzichtsgrafieken
Detailed Graphs Gedetailleerde grafieken
Oximetry Statistics Oxymeter-statistieken
Device Log Apparaatlog
Browser Browser
Data Gegevens
Legend Legenda
Summary Data Overzichtsgegevens
Detailed Data Gedetailleerde gegevens
Summary and Detailed Data Overzichts- en gedetailleerde gegevens
Reports Rapporten
Viewing Range Weergavebereik
Serial No. Serienummer
Device Settings Instell. Apparaat
Usage Gebruik
Events/hour gebeurtenissen/uur
Leak Lek
Pressure Druk
Therapy Mode Therapiemodus
Minimum Minimale
Maximum Maximale
Level Niveau
Total Totaal
Median Mediaan
Average Gemiddeld
Index Index
Compliance Compliantie
Threshold Drempelwaarde
Snore Index Snurkindex
Events Gebeurtenissen
Minute Ventilation Minuutventilatie
Flow Limitation Beperking van de luchtstroom
Flow Luchtstroom
Pulse Rate Polsslag
Therapy Therapie


ResMed Begrippenlijst

Apneu
Een apneu is een tijdelijke afwezigheid of onderbreking van de ademhaling. Een apneu wordt geregistreerd bij een afname in de ademhaling van 75% van de basisademhaling gedurende ten minste 10 seconden.

ResScan toont drie soorten apneu:
• Centrale apneu: Een centrale apneu is een apneu waarbij de bovenste luchtwegen openblijven.
• Obstructieve apneu: Een obstructieve apneu is een apneu waarbij er sprake van een fysieke afsluiting van de bovenste luchtwegen is.
• Onbekende apneu: Een onbekende apneu is een apneu waarbij er een lekkage van meer dan 30 l/min optreedt, waardoor het niet mogelijk is om nauwkeurig vast te stellen of het om een obstructieve of centrale apneu gaat.
Apneu-indices
Voor alle indices is de waarde die bij Statistieken weergegeven wordt het totale aantal gebeurtenissen gedeeld door Dagelijks gebruik.
• AHI – Apneu-Hypopneu-index: Het totale aantal gebeurtenissen wordt berekend door het aantal apneu- en hypopneu gebeurtenissen bij elkaar op te tellen. Voor de grafieken wordt het AHI-getal verhoogd wanneer er zich een gebeurtenis voordoet en wordt het getal ieder uur gereset.
• AI – apneu-index
• HI – hypopneu-index
• CAI – centrale apneu-index
• OAI – obstructieve apneu-index
• UAI – onbekende apneu-index

Dagelijks gebruik
Dagelijks gebruik in uren is het totale gebruik in één sessie (een sessie begint om 12 uur 's middags en eindigt 24 uur later).
• Gemiddeld dagelijks gebruik: Gemiddeld dagelijks gebruik is de uitkomst van de som Dagelijks gebruik gedeeld door Gebruikte dagen, gedurende een geselecteerde tijdsperiode.
• Mediaan dagelijks gebruik Mediaan dagelijks gebruik is de middelste waarde van het dagelijks gebruik, waarbij de waarden voor Dagelijks gebruik van laag naar hoog weergegeven worden, gedurende een geselecteerde tijdsperiode. Enkele uitzonderlijk hoge of lage waarden kunnen van grote invloed op een gemiddelde waarde zijn; de mediaan geeft de werkelijke centrale trend over het algemeen beter weer.

Flow
Flow in l/min is een schatting van de luchtstroom die de longen instroomt. De flow wordt berekend door de lekkage en maskerventilatie van het totaal van de flow af te trekken.

Flow-beperking
Flow-beperking is een maat voor gedeeltelijke obstructie van de bovenste luchtwegen. Deze maat is gebaseerd op de vorm van de curve van de inademingsflow tegen de tijd. Een vlakke vorm suggereert een obstructie van de bovenste luchtwegen.

Gebeurtenissen
Een gebeurtenis is het plaatsvinden van een residuale apneu of hypopneu. Gebeurtenissen worden vastgelegd wanneer ze optreden. Het maximale aantal opgeslagen gebeurtenissen per sessie is 500.

Gebruik
Gebruik is de tijd gedurende welke de patiënt therapie van het apparaat ontvangt. Bij het gebruik van ResScan zijn de start- en eindtijden van de eerste tien afzonderlijke gebruiksperioden beschikbaar.

Gebruikte dagen
Gebruikte dagen is het totale aantal dagen waarin het dagelijks gebruik de therapietrouwdrempel overschreed (X uur Y minuten).

Hypopneu
Een hypopneu is een periode van ondiep ademhalen tijdens de slaap. Een hypopneu wordt geregistreerd bij een afname in de ademhaling met 50% van de basisademhaling met een gedeeltelijke obstructie van de bovenste luchtwegen gedurende 10 seconden of langer. De stoornis wordt geregistreerd na 10 seconden hypopneu.

Lekkage
Lekkage is de geschatte luchthoeveelheid die ontsnapt als gevolg van mond- en maskerlekkage. De lekkage wordt afgeleid door analyse van de stroom in- en uitademingslucht samen met de verwachte maskerventilatiestroom. Hoge of veranderende lekkagewaarden zijn van invloed op de nauwkeurigheid van andere metingen.

Minuutventilatie
Minuutventilatie is het volume ingeademde (of uitgeademde) lucht binnen een periode van 60 seconden.

Polsslag
Het aantal hartslagen binnen een tijdsbestek van 60 seconden. De polsslag wordt berekend door een aangesloten
oxymeter.

Snurkindex
De Snurkindex is een maat die gebaseerd is op de drukgolfamplitude die door het snurken van de patiënt gegenereerd wordt.

SpO2
SpO2 is een maat van de verzadiging van de bloedhemoglobine met zuurstof, als percentage uitgedrukt. De zuurstofverzadiging wordt berekend door een aangesloten oxymeter.

Teugvolume
Het teugvolume is het in- of uitgeademde luchtvolume in één ademhalingscyclus (ademtocht).

Therapiedruk
In CPAP-modus is de therapiedruk de ingestelde CPAP-druk. In AutoSet-modus is de therapiedruk de druk die met behulp van het AutoSet-algoritme verkregen wordt.

Totaal gebruikte uren
Totaal gebruikte uren is het totale gebruik door de patiënt gedurende een geselecteerde tijdsperiode.
% Gebruikte dagen
% Gebruikte dagen berekent het percentage gebruikte dagen uit het totale aantal geselecteerde dagen.


Fisher & Paykel

5 Uitleestermen.

Summary Data Overzicht gegevens

Compliance Statistics / Hoe je de behandeling statistisch gezien in acht neemt.
In de kolom 30 Day Periode staan de gegevens van de afgelopen 30 dagen (bij uitlezing van de stick worden de “afgelopen 30 dagen uitgelezen”) Dit is ook in te stellen op 1 dag, 60 dagen, 180 dagen.

In de kolom From First Use staan de gegevens vanaf de eerste gebruiksdag van de AutoCPAP

Start / End Date. Start / Einde datum

Total Days Device Used. Totaal aantal dagen dat de AutoCPAP is gebruikt.

Total Days Device Not Used. Totaal aantal dagen dat de AutoCPAP niet is gebruikt.

Days Device Used Greater than 4 hrs. Dagen dat AutoCPAP méér dan 4 uur is gebruikt.

Average Used (Days Used). Gemiddeld aantal gebruiksuren per dag dat de cpap gebruikt is.

Average Used (All days) Gemiddeld gebruik van alle dagen.

Efficacy Statistics / Werkzaamheid statistisch gezien
AHI Geeft aan wat de AHI over de afgelopen 30 dagen is.
AHI is het gemiddeld aantal Apneu’s en Hypopneus per uur slaap weer. AHI wordt gebruikt als indicator voor de ernst van de Slaapapneu.
Volgens de literatuur is een Apneu een ademhalings- stilstand van minimaal 15 seconden. Een Hypopneu treedt op wanneer de ademhaling met minstens 50% afneemt en langer dan 10 seconden duurt

Alle gegevens uit de CPAP geven een indicatie over de therapie, géén diagnose.
AHI 0 – 5 werkzaamheid is goed.

Wanneer iemand wordt behandeld voor OSAS, wordt er getracht de Obstructieve Apneus onder de 5 te brengen. Neem contact op met behandelaar als AHI hoger is / blijft.

AHI 5 – 15 lichte vorm slaapapneu.
AHI 15 – 30 matige vorm slaapapneu.
AHI 30 of meer ernstige vorm

Let wel, het gaat altijd om de combinatie AHI en klachten. Er zijn mensen met een hoge AHI met weinig klachten en omgekeerd. Je kunt met een lage AHI toch ernstige klachten hebben. Bijvoorbeeld als de apneus erg lang duren.

Average Apnea length Geeft in seconden weer hoelang de ademstops gemiddeld duurden. 12-15 seconden is geen aanleiding tot bezorgdheid. Bij herhaald en frequent 30 of hoger word het toch zaak om met de arts te overleggen.

Median AutoCPAP pressure Geeft de gemiddelde druk aan die de APAP over de afgelopen 30dagen heeft gegeven.

Average 90th Percentile Pressure Geeft aan wat de gemiddelde druk is geweest om 90% van de apneus en hyponeus te voorkomen. Is meestal de druk die op een standaard CPAP voor vast wordt ingesteld.

% Time at Maximum Set Pressure % tijd dat de maximale druk is bereikt. Als de cpap geruime tijd tegen de maximumdruk aanzit, kan het zijn dat de maximumdruk te laag is afgesteld.

Median System Leak Gemiddeld aantal liters lekkage. Deze term is enigszins misleidend. De aangevoerde lucht moet ook afgevoerd worden. Dus ‘’lekkage’ is binnen een bepaalde bandbreedte normaal. Dat is ook afhankelijk van het type masker. Bij 6-8 cm druk is een gemiddelde lekkage van 20-30 liter niet gek. Bij 10-12 cm kan dat oplopen tot 35-40 liter. Wat voor uw masker normaal is weet de leverancier. Vraag het hem. De lekkage die hierboven uitkomt, kan veroorzaakt worden doordat het masker niet goed afgesteld is of dat er door de mond geademd wordt.

Average 90th Perc. Syst.Leak Gemiddeld aantal liters lekkage bij 90% druk.

% Time with excessive leak % tijd buitensporige lekkage.
Bij voorkeur staat hier 0% Bij een getal hoger dan 1-2% is het goed te controleren of het masker wel goed afgesteld is en/of uw partner te vragen of sprake is van mondademhaling. Ook dan werkt de therapie niet optimaal.


SensAwake Statistics / Average Number of SensAwake Detections
Aantal keren dat de SensAwake gedetecteerd is = Aantal keren dat er bijna een ontwaak moment gedetecteerd is.

% Time with SensAwake On Percentage dat SensAwake aan is geweest

Treatment Table / Behandeling overzicht

RunTime Looptijd in uren.

Usage Uren dat echt gebruikt is.

Humidity Bevochtiging.

AHI AHI.

90th Percentile Leak (l/min) Gemiddelde lekkage in liters/minuut.

90th Percentile Leak (cmH20) Gemiddelde lekkage druk.

Min.Set Minimale ingestelde druk.

Max Set Maximale ingestelde druk.

Apnea Cap De tussendruk. Dit voorkomt dat de druk bij een centrale Apneu op gaat lopen naar maximaal.

Max Reached Maximum bereikt.

ResScan:

https://document.resmed.com/documents/products/machine/other/autoset-cs2/data-management-guide/228145_autoset-cs2_data-management-guide_row_dut.pdf?
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar